Europska unija nagrađuje one koji žele raditi

Četvrtak, 27. listopada 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Mirko Šafarić iz Macinca kupio je rabljeni traktor bespovratnim sredstvima koje je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi

– Bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi mi je bila stvarna i dobrodošla pomoć. Bez tih sredstava sigurno ne bi zamijenili stari traktor, ali još mi je važnije to što je na taj način prepoznat naš rad i trud. Lijepo je da Europska unija nagrađuje one koji žele raditi – istaknuo je Mirko Šafarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Macinca, koji je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Mirko Šafarić obrađuje 6 hektara poljoprivrednih površina na kojima, ovisno o plodoredu, uzgaja tikve uljarice, kukuruz, ječam i soju.

– Lani smo zasijali soju, a ove godine uzgajamo ječam, nešto tikvi i kukuruz. Ječam je unatoč velikoj suši ipak dao zadovoljavajući prinos, ali je zato kukuruz jako slabo rodio. Suša nam je uzela barem polovicu ovogodišnjeg uroda kukuruza. S plasmanom nismo imali problema, sav urod uspijemo prodati, ali nismo prezadovoljni s cijenom. Ove su godine užasno narasli svi troškovi za repromaterijal, a plavog dizela nema, sada kada nam najviše treba. Nije lako, ali se nadamo da će ipak biti bolje. Odnedavno sam u mirovini, pa mi je poljoprivreda dodatni izvor prihoda. Samo od tih 6 hektara sigurno ne bismo mogli živjeti. Ovako nekako uspijevamo – rekao je Mirko Šafarić, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi obnovio poljoprivrednu mehanizaciju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Pokazalo se da se isplati riskirati

Svoj OPG do natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi nije prijavljivao na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, no, budući da je trebao noviji traktor odlučio je pokušati.

– Čuli smo za te natječaje LAG-a Međimurski doli i bregi, pa smo redovito pratili i njihove internetske stranice. Kada je bio raspisan njihov novi natječaj za male poljoprivrednike, odlučili smo riskirati, prijavili smo se na natječaj i prošli smo. Sve je prošlo bez problema. Zaposlenice LAG-a Međimurski doli i bregi su bile super, a veliku pomoć smo imali i u Savjetodavnoj službi. Što smo god pitali ili tražili, djelatnice LAG-a su odmah uskočile i dale nam savjet i informaciju koju smo trebali. Jako sam zadovoljan s njihovim radom. U početku sam bio dosta skeptičan kako će sve proći, ali se pokazalo da se isplati riskirati – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Macinca.

Bespovratnim sredstvima koje je dobio o d LAG-a Međimurski doli i bregi Mirko Šafarić je kupio rabljeni traktor i novu roto drljaču, pa je za vlastiti novac mogao kupiti i novi plug.

– Dobar rabljeni traktor je bilo jako teško pronaći. Traktor smo tražili i po Hrvatskoj i po Sloveniji, a naposljetku smo ga uspjeli naći praktično u našem susjedstvu. I tu smo imali sreće. Traktor je super, noviji je, jači i brži od staroga. S njim polja obradim brže i kvalitetnije, a i komforniji je od starog. Sada ću neko vrijeme biti bez brige. Da nisam dobio tu podršku iz LAG-a ne bih mogao ići u takvu investiciju. To mi je stvarno bila jako velika pomoć – istaknuo je Mirko Šafarić.

Posjede bi trebalo okrupniti

Iako kaže kako mu je rad na poljoprivredi dobrodošla rekreacija, ovaj umirovljenik iz Macinca želi i dalje unapređivati poljoprivrednu proizvodnju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

– Sada bi mi trebala i nova traktorska prikolica, a želio bih kupiti još i neki komad zemlje. No, zemlju na prodaju je ovdje jako teško naći, iako bi nam svima bilo bolje kada bi uspjeli okrupniti posjede. Parcele su tu premale, rascjepkane su pa je njihova obrada zato još skuplja, a naša proizvodnja je manje konkurentna. Kada bi se konačno napravila komasacija, o kojoj se priča već godinama, i kada bi se rješili ti imovinsko pravni odnosi, imali bismo i više boljih prilika za apliciranje na fondove Europske unije – naglasio je Mirko Šafarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Macinca, jedan od korisnika sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi za potporu razvoju malih OPG-a.