Natječaj nije bio kompliciran

Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Goričanec iz Gradiščaka bio je uspješan na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi

– Da se javim na natječaj za male poljoprivredne proizvođače LAG-a Međimurski doli i bregi prepručili su mi drugi članovi LAG-a. Natječaj nam je bio zanimljiv, a kako nije bio kompliciran, odlučili smo se prijaviti i dobili smo bespovratna sredstva s kojima smo kupili rabljeni vinogradarski traktor i novi malčer – istaknula je Meri Goričanec, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gradiščaka, koja je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobila sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

S poljoprivrednim strojevima koje je kupila zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi obitelj Goričanec sada brže i učinkovitije obrađuje gotovo 3 hektara vinograda, u kojem uzgajaju souvignon, graševinu, crni pinot, žuti muškat, moslavac i sivi pinot.

– Jako smo zadovoljni, jer smo uspjeli pronaći i kupiti dobar traktor. Doduše, rano smo počeli tražiti traktor kakav nam je trebao i naposljetku smo ga uspjeli pronaći u Sloveniji. Dodali smo i nešto vlastitih sredstava i sada s tim traktorom puno brže, ali i kvalitetnije obrađujemo vinograd. Traktor je i jači, ali i sigurniji od starog, tako da smo stvarno jako zadovoljni – rekla je Meri Goričanec.

Povećali površine koje obrađuju

Zahvaljujući novoj mehanizaciji s kojom brže i lakše rade u svom vinogradu, Goričanci su uspjeli povećati i površine koje obrađuju.

– Da nismo dobili ta sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bi išli u takvu investiciju, iako bi s vremenom svakako morali kupiti noviji vinogradarski traktor. Ovako nam je bilo puno lakše i zbog toga smo jako zadovoljni. Kada bude raspisan novi natječaj sigurno ćemo se ponovo prijaviti – naglasila je ova vinogradarka iz Gradiščaka.

Obitelj Goričanec nema problema s prodajom svojih kvalitetnih vina, unatoč velikoj konkurenciji vinara u tom dijelu Međimurja.

– Imamo i kuću za odmor, pa svoja vina uglavnom prodamo na kućnom pragu. Već godinama nastojimo spojiti proizvodnju vina i turističku ponudu u našoj kući za odmor u Gradiščaku. Mi smo mali vinogradari, posvećeni smo kvaliteti vina i polako razvijamo posao. Proširili smo površine, obnovili smo poljoprivrednu mehanizaciju, sve je tak kak treba biti – istaknula je Meri Goričanec.

Konkretna pomoć LAG-a

Ova nositeljica OPG-a jako je zadovoljna i s radom Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, koja je uspješno provela već treći natječaj za male poljoprivredne proizvođače.

– Iako je to bio prvi natječaj na koji smo se prijavili, naša su iskustva jako dobra. Želim pohvaliti LAG Međimurski doli i bregi, čije su nam djelatnice bile na usluzi. Sve vezano uz natječaj i njegovu provedbu su nam dobro objasnili, tako da nismo imali nikakvih problema i među prvima smo završili projekt. Ta su sredstva LAG-a koja smo dobili stvarno konkretna pomoć i podrška, pogotovo nama, malim proizvođačima koji sami ne bi uspjeli unaprijediti proizvodnju i tako povećati konkurentnost. Jako sam zadovoljna, pa se nadam da će uskoro biti novih natječaja za sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije, jer ćemo uskoro, zbog novih propisa, morati kupiti i međuredni malčer. Bespovratna sredstva koje dodjeljuje LAG Međimurski doli i bregi su pravi način pomoći i podrške malim poljoprivrednicima – naglasila je Meri Goričanec, nositeljica OPG-a iz Gradiščaka.