Vinogradarstvo nam je u krvi

Četvrtak, 19. svibnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Vinogradar Andrejas Jakopić iz Železne Gore sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi uložio je u novu poljoprivrednu mehanizaciju

– Tu smo odrasli, od malih nogu radili smo u vinogradu, vinogradarstvo nam je u krvi, zato smo supruga i ja odlučili nastaviti obiteljsku tradiciju u ovom prekrasnom kraju – rekao je Andrejas Jakopić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Železne Gore.

Ovaj mladi međimurski vinogradar je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva kojima je kupio novi traktor i vinogradarsku prskalicu.

– Prošlog smo tjedna završili sadnju novog vinograda. Stari vinograd, koji smo naslijedili, bio je zaražen zlatnom žuticom, pa smo ga morali iskrčiti, a zahvaljujući sredstvima koje smo dobili na natječaju za Mjeru 5.2.1. uspjeli smo posaditi novi nasad, a bespovratnim sredstvima koja smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi obnovili smo poljoprivrednu mehanizaciju. Mladi smo, hoćemo raditi i ostati u ovom krasnom dijelu Međimurja – istaknuo je Andrejas Jakopić, koji je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirao 2019. godine.

Planiraju ulaganja u opremu podruma

Ovaj vinogradar u svojim vinogradima s 5 tisuća trsova uzgaja tradicionalne sorte – pušipel, graševinu, rajnski rizling i sauvignon.

– Ranijih godina uglavnom smo prodavali grožđe i tek smo manji dio ostavljali za vlastite potrebe. No, sada smo povećai nasade, rješili smo i problem koji smo imali sa starom poljoprivrednom mehanizacijom pa se sada planiramo ozbiljnije baviti vinogradarstvom i započeti ulaganja u podrumarstvo. To su nova, velika ulaganja, no ne bojimo se izazova, pa ćemo se i dalje javljati na natječaje kako bi nam bilo lakše nabaviti opremu za podrumarstvo, bez koje nema ni konstantne kvalitete vina. U našem kraju je puno izvrsnih vinogradara, velika je konkurencija i morate imati i količine i kvalitetu vina ukoliko želite biti uspješni na tržištu. Vinogradarstvo je dio naše obiteljske tradicije, znanja i volje imamo i vjerujemo da ćemo uspjeti – naglasio je ovaj međimurski vinogradar koji uspješno razvija svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u dijelu Železne Gore koje od pamtivijeka zovu – Rim.

Pohvala LAG-u Međimurski doli i bregi

Andrejas Jakopić je stoga posebno naglasio podršku koju je imao od LAG-a Međimurski doli i bregi, za koji ima samo riječi pohvale.

– Na rad LAG-a nema nikakve zamjerke, dapače, sve je bilo ajnc-A, cijeli je natječaj prošao bez ikakvih problema, a zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili na natječaju uspjeli smo obnoviti mehanizaciju koja nam je bila nužna za rad u našim vinogradima. Iako su traktori u međuvremenu značajno poskupjeli, pa sam morao dodati i vlastita sredstva, uz njihovu podršku uspio sam kupiti ganc novi traktor. Tih 15 tisuća eura, koliko smo dobili na natječaju LAG-a je veliki novac, pogotovo za nas, mlade vinogradare koji još razvijamo proizvodnju. Te su mjere iz Programa ruralnog razvoja jako korisne, jer sami ne bismo mogli obnoviti vinograd niti kupiti poljoprivrednu mehanizaciju koja nam je trebala – istaknuo je Andrejas Jakopić.

Ovaj međimurski vinogradar, koji se tek probija na zahtjevnom tržištu, naglasio je kako našim vinogradarima treba još više edukacije, ali i podrške u plasmanu njihovih vina.