Ulaganjem u preradu voća do veće dodane vrijednosti

Utorak, 6. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Marko Pokrivač iz Badličana urod ekološki uzgojenih jabuka uspijeva prodati na kućnom pragu

– U ekološki uzgoj jabuka krenuo sam zbog svoje djece i njihovog zdravlja, pa već deset godina imam certifikat o ekološkoj proizvodnji i preradi. To su prepoznali i moji kupci, pa sav urod jabuka uspijem prodati na kućnom pragu i preko društvenih mreža – istaknuo je Marko Pokrivač, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Badličana, koji u svom voćnjaku, na 3,6 hektara površine uzgaja jabuke, ali i breskve te kruške viljamovke.

Marko Pokrivač ove godine očekuje izvrstan urod od oko 20 tona jabuka visokokvalitetnih sorti – Gala/Elstar, Jonagold, Idared, Mucu i Zlatni delišes.

– Naslijedio sam stari grunt koji nisam mogao zapustiti i posvetio sam se ekološkom uzgoju. Kako moje jabuke nisu prskane treba ih što prije pojesti ili preraditi, stoga sam se odlučio da ću u starom štaglju urediti skladište i hladnjaču, te mali pogon za preradu i destilaciju. Što sam započeo, moram i završiti. Unatoč tomu što većinu radova obavljam sam, uz podršku sina Urbana, učenika matematičke gimnazije, vlastita sredstva koja ulažem su i dalje velika. Imam puno planova koji su uglavnom vezani uz preradu voća. Nadam se da ću jednoga dana ovdje proizvoditi i džin. Cilj mi je naime, postići veću dodanu vrijednost proizvoda koji uzgajam na svom imanju, na kojem bi jednoga dana želio urediti i malu etno zbirku. Sve što radim, uz veliku podršku i pomoć supruge Gordane, radim za svoju djecu, sina Urbana i kćer Kneju – otkrio je Marko Pokrivač.

Stroj za održavanje posjeda

Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio više od 111 tisuća kuna, za ulaganje u unapređenje proizvodnje.

– Čuo sam za natječaj LAG-a i odlučio sam prijaviti svoj projekt, iako nisam puno očekivao, jer na nacionalnom natječaju za tu mjeru nisam prošao. Ta su mi bespovratna sredstva dobrodošla, jer sam zahvaljujući njima kupio stroj za drobljenje grana koji mi je trebao za održavanje posjeda. S tim novcem planiram kupiti i rabljeni traktor do 80 KS, no potražnja za takvim traktorima je velika, a ponuda je mala. Vjerujem da ću sada, kada smo završili berbu, uspjeti kupiti i traktor, koji će mi svakako biti od velike pomoći. Čovjek mora stalno ulagati, imati nove ideje i planove, zato ću se sigurno prijaviti i na nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja – naglasio je ovaj poduzetni voćar iz Badličana, koji je na svom posjedu počeo uzgajati i – lavandu.

Natječaja je premalo, a vlastita sredstva nisu dostatna

Pokrivač kaže kako bi poljoprivrednim proizvođačima uz bespovratna sredstva trebali biti dostupniji i povoljniji krediti, koji bi im omogućili nova ulaganja u proširenje i unapređenje proizvodnje.

– Natječaja je premalo, do kredita je teško doći, a vlastita sredstva su nedostatna, koliko god se mučili i radili. Zato je potrebna silna volja da se i dalje bavimo poljoprivrednom proizvodnjom. Kada bi se naši voćari udružili bilo bi nam lakše, zajedno bi sigurno uspjeli ostvariti bolje uvjete, no, tu je puno otpora i nerazumijevanja. Zato se svatko snalazi sam, a to nije put kojim bi trebali ići. Naši kolege iz Slovenije uspjeli su krenuti u tom pravcu i u puno su boljoj poziciji – poručio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Badličana.

Marko Pokrivač pohvalio je podršku koju ima od Savjetodavne službe, a jako je zadovoljan i s angažmanom LAG-a Međimurski doli i bregi.

– U LAG-u su nas dobro pripremili za ovaj natječaj, bili su nam na raspolaganju, od njih smo mogli pravovremeno dobiti sve informacije koje su nam trebale. Iako ciklus traje predugo, zadovoljan sam da sam se prijavio i prošao na natječaju, jer sam s tim bespovratnim sredstvima uspio kupiti stroj koji mi je trebao za rad na mom gospodarstvu – istaknuo je Marko Pokrivač.