Država mora bolje tretirati pčelare

Utorak, 14. prosinca 2021. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Dragutina Bogdana iz Vugrišinca izgradio novu vrcaonu i skladište meda

– Puno je brige s pčelama, treba ih njegovati, hraniti i liječiti, a ove godine iz naših košnica nismo dobili ni grama meda. Zbog proljetnog mraza paše za pčele uopće nije bilo – naglasio je pčelar Dražen Bogdan iz Vugrišinca, član Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dragutina Bogdana, koji je zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi unaprijedio proizvodnju meda na svom imanju.

Na drugom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, ovo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Vugrišinca dobilo sredstva za izgradnju vrcaone i prostora za skladištenje meda, te za kupnju automatske vrcaljke, grijača i bušilica za okvire pčelinjih sača.

– Već se deset godina bavim pčelarstvom, a iz stacionarnog pčelinjaka u Vugrišincu, u kojem imam 40 pčelinjih zajednica, godišnje bih trebao dobiti do 500 kilograma meda, uglavnom meda bagrema i cvjetnog meda, ali i nešto meda kestena, budući da je naš pčelinjak na mikrolokaciji koja omogućuje i proizvodnju kestenovog meda. No, ove godine nisam dobio ni gram meda, jer na proljeće, zbog jakog, višednevnog mraza, uopće nije bilo pčelinje paše. Baš je ova lokacija bila posebno pogođena mrazom, pa je i nova vrcaljka, koju sam kupio sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, ostala neupotrebljena. Nismo imali što vrcati. Nadam se da će idućeg proljeća biti bolje, da će naše pčele imati normalnu pašu i da oprema koju sam kupio ove godine neće biti tek mrtvi kapital – naglasio je Dražen Bogdan, čiji je med visoke kvalitete dobio i brojne nagrade i priznanja na domaćim, ali i na međunarodnim sajmovima i izložbama meda.

Nova vrcaona i skladište meda

No, ovaj je mladi međimurski pčelar sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi uspio, unatoč problemima zbog pandemije koronavirusa, u Vugrišincu izgraditi lijepi objekt u kojem je uredio vrcaonu i skladišni prostor za primjereno čuvanje meda.

– Već sam neko vrijeme razmišljao o novoj vrcaoni, koja bi mi omogućila lakši rad, a onda sam na internetu pronašao natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Vidio sam da mogu zadovoljiti uvjete natječaja, pa sam se odlučio prijaviti. Kako je to bio prvi natječaj na koji sam prijavio naš OPG, nisam puno očekivao. No, prošli smo, isplaćen nam je prvi dio bespovratnih sredstava, a kako smo nedavno u cijelosti završio projekt, sada očekujemo i drugi dio sredstava. Tim smo novcem izgradili prostor za vrcaonu i skladištenje meda, kupili smo novu automatsku vrcaljku, grijač i bušilice za okvire. Korona je nažalost, usporila cijeli proces, u međuvremenu je značajno poskupila vrcaljka, pa je cijela investicija naposljetku bila veća od planirane. Ulaganja u pčelarstvu su velika, a ove godine nije bilo paše ni za pčele, pa sam imao i dodatni trošak za prehranjivanje pčela, kako bi pčele održao u dobroj kondiciji koja će im omogućiti da prezime i dočekaju novu sezonu. Nadam se da će sljedeće godine ipak biti bolje i da ćemo ponovo moći proizvesti planirane količine meda – rekao je Dražen Bogdan.

Poplava uvoznog meda slabe kvalitete

Kao i ostali proizvođači meda u Hrvatskoj, i on upozorava na neadekvatni tretman naših proizvođača, koji su već godinama suočeni s nizom birokratskih prepreka, apsurdnim kontrolama i nelojalnom konkurencijom.

– Država konačno mora početi bolje tretirati pčelare i proizvodnju meda i zaštititi nas od poplave uvoznog, jeftinog meda slabe kvalitete. Kupci u Hrvatskoj moraju biti u prilici kupovati isključivo prirodan i zdrav med. Sav med koji proizvedem uspijem prodati stalnim kupcima, od kojih većina naš med kupuje već više od deset godina. Ključno je povjerenje kupaca koje se gradi godinama. No, ipak se svi teško nosimo s ponudom uvoznog meda, koji je zbog slabije kvalitete jeftiniji – upozorio je ovaj proizvođač meda iz Vugrišinca.

Unatoč takvom odnosu prema domaćim pčelarima Dražen Bogdan planira i dalje ulagati u unapređenje proizvodnje meda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

– Novac koji sam dobio na ovom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi bio mi je od velike pomoći, jako sam zadovoljan odnosom koji smo imali s LAG-om, tako da se planiram ponovo prijaviti na novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja. Planiram u ovom objektu jednoga dana urediti i kušaonicu meda, što bi sigurno, dodatno unaprijedilo poslovanje našega OPG-a, pa vjerujem da bi i za to mogao dobiti i nova bespovratna sredstva – naglasio je Dražen Bogdan, proizvođač visokokvalitetnog meda iz Vugrišinca.