Ova mjera je od velike koristi za male poljoprivrednike

Ponedjeljak, 17. listopada 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi poljoprivrednu mehanizaciju je obnovila i Ljubica Palir iz Sivice

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja je dobila na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Ljubica Palir, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice, obnovila je poljoprivrednu mehanizaciju na svom imanju.

– Puno je ljudi u Sivici već dobilo ta bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, pa smo i mi odlučili pokušati. To nam je bila prva prijava na takve natječaje, zadovoljili smo sve uvjete natječaja i prošli smo. Nije bilo osobito teško napisati projekt, ali smo predugo čekali rješenje i isplatu druge rate bespovratnih sredstava. No, ova je mjera sigurno od velike koristi za nas, male poljoprivrednike, kojima je to praktično jedini način za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije – naglasila je Ljubica Palir.

Ne pamtim tako tešku godinu

Ova poljoprivrednica iz Sivice na 3 hektara poljoprivrednih površina uzgaja krumpir, pšenicu i kukuruz.

– Do sada nisam imala problema s plasmanom, ali kada bi otkupna cijena za naše proizvode bila veća, bila bih zadovoljnija. Ovo je bila jako teška godina za nas, poljoprivrednike. Sve je strašno poskupjelo, troškovi su silno porasli, a zbog suše je urod ove godine manji. Urod kukuruza nam je ove godine prepolovljen, a isto je bilo i s krumpirom. Lani nismo imali gdje pospremiti urod, a ove godine nam je suša napravila jako veliku štetu. Za krumpir smo ove godine dobili malo više, no, to povećanje nije pokrilo rast troškova proizvodnje. Cijeli se život bavim poljoprivrednom, ali ne pamtim tako tešku godinu. I ranije su neke kulture slabije rodile, ali smo se nekako snalazili, imali smo i krave, pa je bilo lakše. Zbog ove skupoće sada se praktično ništa ne isplati proizvoditi. Proizvodnja na mojem imanju je na samoj granici isplativosti. Nama, malim poljoprivrednicima treba pomoć i podrška, ali mislim da ćemo ju teško dobiti. Ponovo ćemo se morati snaći sami, kako znamo i umijemo – upozorila je Ljubica Palir na probleme s kojima su suočeni naši mali poljoprivredni proizvođači zbog enormnog porasta troškova proizvodnje i velike suše ovoga ljeta.

Sami ne bismo mogli investirati

U takvim uvjetima naši poljoprivrednici teško mogu iznaći sredstva koja bi uložili u modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, pa ni Ljubica Palir bez podrške LAG-a Međimurski doli i bregi ne bi mogla uložiti u nove poljoprivredne strojeve.

– Bespovratnim sredstvima LAG-a kupila sam novu traktorsku prikolicu od 8 tona, novu prskalicu i novi malčer. Da nisam dobila te novce sigurno ne bih mogla kupiti nove strojeve, pogotovo ne odmah, vjerojatno bih kupila rabljenu mehanizaciju. Ovako sam uspjela kupiti nove strojeve koji su mi trebali za rad na gospodarstvu i jako sam zadovoljna. S ovom mehanizacijom lakše i brže radimo. Ranije smo za prskanje trebali potrošiti puno više vremena nego s novom. To je bila prava i konkretna pomoć kakva treba malim poljoprivrednim proizvođačima – rekla je ova poljoprivrednica iz Sivice.

Ljubica Palir je stoga posebno pohvalila djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi, naglasivši da je cijeli proces provedbe natječaja prošao bez ikakvih problema.

– Ovo je sigurno pozitivno iskustvo i sigurno ću se ponovo prijaviti na natječaj LAG-a, čim će to biti moguće. Trebao bi mi novi traktor, ali i još neki poljoprivredni strojevi. No, da bismo prevladali ovu, tešku godinu, trebat će nam konkretna financijska podrška. Novac bi nam bio najbolja pomoć. No, unatoč svemu ne mislim odustati od poljoprivrede. Živimo tu i mučimo se , ali smo doma, na svojemu, to je naš grunt i naša zemlja – naglasila je Ljubica Palir, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.