Grad Mursko Središće

Gradonačelnik: Dražen Srpak

Naselja: Mursko Središće, Peklenica, Hlapičina, Štrukovec i Križovec

Kontakti:

Trg bana Josipa Jelačića 10,
40 315 Mursko Središće

Tel: 040 370 771, Fax: 040 370 772

E-mail:
[email protected]

Web: mursko-sredisce.hr/pocetna/

Mursko Središće je najsjeverniji grad Republike Hrvatske poznat kao sjeverna vrata Hrvatske. Mjesto Mursko Središće je dobilo statut grada 1997. godine. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području grada Mursko Središće i okolnih naselja (Peklenica, Hlapičina, Štrukovec i Križovec) živi 6.307 stanovnika na površini od 33,88 km².

Grad je smješten na desnoj obali rijeke Mure i važno je prometno čvorište jer osim cestovnog međunarodnog graničnog prijelaza na državnoj cesti D 209 tu je i željeznička pruga koja je do polovice 20. Stoljeća vodila od Zalaegersega u Mađarskoj i bila veza zapadne Mađarske i Trsta. Kroz Mursko Središće prolaze značajni cestovni pravci, od kojih se ističu Državana cesta D 209 koja povezuje Sloveniju s unutrašnjosti Županije, a zatim se veže na autocestu Zagreb-Goričan, tj. unutrašnjost Republike Hrvatske.

Mursko Središće je uz Čakovec i Prelog važno upravno i kulturno središte Međimurske županije. U Murskom Središću je sjedište Gradske uprave, banka, policija, knjižnica, škola s bogatom tradicijom, zdravstvena i veterinarska ambulanta te tri vrtića. Na području grada djeluje oko 35 različitih udruga.

Članovi