Poziv: Podnošenje prijava za druge nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Utorak, 28. ožujka 2023. | Otvoreni natječaji

Organski akcijski plan EU-a uključuje pokretanje godišnjih nagrada kojima se priznaje izvrsnost u organskom lancu vrijednosti.

Prijave za izdanje 2023. otvorene su do 14. svibnja 2023.Prijavite se odmah online!

O nagradama EU za ekološki uzgoj

Povećanje organske proizvodnje značajno doprinosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te ima pozitivne učinke na našu klimu, okoliš, biološku raznolikost i dobrobit životinja. Zbog toga je organska proizvodnja prepoznata kao igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Europskog zelenog dogovora , strategije “Od farme do stola” i strategije bioraznolikosti . Iz tog je razloga Komisija definirala cilj od 25 % poljoprivrednog zemljišta u EU-u pod organskim uzgojem do 2030. i značajno povećanje organske akvakulture.

Kao potporu tom cilju, Komisija je u ožujku 2021. donijela Akcijski plan za razvoj organske proizvodnje , uključujući pokretanje godišnjih nagrada kojima se priznaje izvrsnost u lancu vrijednosti organske proizvodnje. Ove će se nagrade po drugi put dodijeliti 2023. godine.

Upoznajte pobjednike organskih nagrada za 2022.

Logotip EU Organic Awards

Kategorije i nagrade

Shema dodjele nagrada EU za ekološki uzgoj sastoji se od 7 kategorija i 8 pojedinačnih nagrada. Odaju priznanje različitim akterima u organskom vrijednosnom lancu koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara stvarnu dodanu vrijednost za organsku proizvodnju i potrošnju.

Prijavite se online sada do 14. svibnja 2023. 23:59:59 CEST.Kategorija 1: Najbolji organski proizvođač (žena) i Najbolji organski proizvođač (muškarac)

Cilj ove nagrade je nagraditi poljoprivrednika ( jednu ženu i jednog muškarca ). Ovu nagradu organiziraju COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

Prijavite se onlineKategorija 2: Najbolja organska regija

Cilj ove nagrade je nagraditi regiju. Ovu nagradu organizira Europski odbor regija.

Prijavite se onlineKategorija 3: Najbolji organski grad

Cilj ove nagrade je nagraditi grad. Ovu nagradu organizira Europski odbor regija.

Prijavite se onlineKategorija 4: Najbolji organski “bio-područje”

Cilj ove nagrade je nagraditi “bio-distrikt”. Ovu nagradu organizira Europski odbor regija.

Prijavite se onlineKategorija 5: Najbolja mala i srednja poduzeća za preradu organske hrane

Cilj ove nagrade je nagraditi mala i srednja poduzeća (SME) koja prerađuju organske proizvode. Ovu nagradu organizira Europski gospodarski i socijalni odbor.

Prijavite se onlineKategorija 6: Najbolji trgovac organskom hranom

Cilj ove nagrade je nagraditi mala i srednja poduzeća koja prodaju organske proizvode. Ovu nagradu organizira Europski gospodarski i socijalni odbor.

Prijavite se onlineKategorija 7: Najbolji organski restoran/usluga hrane

Cilj ove nagrade je nagraditi mali i srednji restoran/ugostiteljski restoran (samostalni ili dio hotela) i/ili ugostiteljski objekt (ugostitelj ili kantina) koji predlažu organske certificirane reference u svom jelovniku. Ovu nagradu organizira Europski gospodarski i socijalni odbor.

Prijavite se online

Ove su nagrade nefinancijske i bit će dodijeljene oko 23. rujna, kada je Dan organske proizvodnje u EU. Za drugo izdanje, svečana dodjela nagrada održat će se 25. rujna 2023.

Razlozi za prijavu

Želite li pridonijeti većoj svijesti javnosti o ekološkoj proizvodnji u EU? Želite li pridonijeti većoj dostupnosti i/ili dostupnosti organskih proizvoda u EU? Jeste li razvili i implementirali, ili još uvijek provodite, izvrstan, inovativan, održiv i repliciran projekt u tu svrhu? Želite li ovaj projekt učiniti poznatijim u javnosti?

Ako je odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja ‘da’, razmislite o prijavi za sljedeće izdanje EU organskih nagrada. Ako pobijedite, dobit ćete nagradu nefinancijskog priznanja i veću vidljivost vašeg projekta u javnosti. Dakle, da li ste:

  • organski poljoprivrednik
  • grad ili regija koja poslužuje organske obroke pacijentima ili učenicima ili na neki drugi način promiče organsku proizvodnju
  • posao u lancu organske prehrane s jedinstvenim pristupom

– trebali biste razmisliti o ulasku u EU organske nagrade.

Prijava, kriteriji odabira

Proces prijave

Od podnositelja zahtjeva za nagrade EU za organsku proizvodnju 2023. traži se sljedeće:

  • pročitajte različite odjeljke ove web stranice, posebno kriterije prihvatljivosti i kriterije odabira;
  • odabrati kategoriju nagrade u koju žele ući;
  • prijavite se online od 25. ožujka do 14. svibnja 2023. 23:59:59 CEST;
  • daju odgovore na zatvorena usmjeravajuća pitanja (neka se odnose na četiri načela organske proizvodnje i stupove održivosti), kako bi pomogla žiriju da dobije više informacija o kandidatima.

Više informacija o pozivu pronađite OVDJE.

Dobitnici prvih nagrada prvih ekoloških nagrada EU-a.

Izvor: Europska komisija / Pametni-gradovi.eu

Istaknuta slika: Dragutin Goričanec – Vukanovec 16. lipnja 2016.

Arhiva

Kategorije objava