EU Organic Day: Komisija slavi dobitnike prvih ekoloških nagrada EU-a

Subota, 25. ožujka 2023. | Novosti iz ruralnog razvoja

Komisija je predstavila osam pobjednika, od farmera do restorana, prvih nagrada EU-a za organski uzgoj . Dolaze iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Svi oni predstavljaju rast i inovaciju europskog organskog sektora i lanca vrijednosti te njegov doprinos smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. Prve dodjele EU organskih nagrada označavaju drugu proslavu  Dana organskih proizvoda EU koji su prošle godine pokrenuli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija.

Budući da je sve veća potražnja potrošača za ekološkim proizvodima ključna za poticanje ekološke proizvodnje, Komisija radi na promicanju karakteristika i prednosti ekološke proizvodnje. Ekološko tržište EU posljednjih je godina u stalnom porastu, zahvaljujući povećanoj potrošnji i domaćoj proizvodnji, ali i uvozu ciljanih proizvoda. Prema najnovijem tržišnom izvještaju o uvozu organskih prehrambenih proizvoda u EU koji je danas objavila Komisija, EU je u 2021. uvezla 2,87 milijuna tona organskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uglavnom tropskog voća te kave i čaja.

Organske nagrade EU-a odaju priznanje različitim akterima u organskom lancu vrijednosti koji su razvili inovativan, održiv i inspirativan projekt koji rezultira stvarnom dodanom vrijednošću za organsku proizvodnju i potrošnju. Zajednički ih organiziraju Europska komisija,  Europski gospodarski i socijalni odbor , Europski odbor regija , COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe , uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Vijeća u žiriju za dodjelu nagrada.

Nagrade

Dodijeljeno je osam nagrada:

  • Najbolja farmerica gospođi Nazaret Mateos Álvarez u Španjolskoj. Gospođa Mateos Álvarez vodi pogon za organsku proizvodnju gljiva na sjeveru Španjolske. Razvila je jedinstvenu metodu uzgoja kojom se maksimizira kvaliteta proizvoda uz minimalan unos i drastično smanjenje potrošnje vode.
  • Najbolji muški ekološki poljoprivrednik gospodin David Pejić u Hrvatskoj. Gospodin Pejić vodi najstarije ekološko imanje u blizini Zagreba, u Hrvatskoj, na kojem uzgaja preko 60 različitih kultura. Farma se bavi edukacijom, obukom i savjetodavnim aktivnostima uz pekaru i restoran na licu mjesta.
  • Najbolja organska regija za Occitanie u Francuskoj. Organska proizvodnja je prioritet za razvoj Occitanije, na jugu Francuske. Trenutno je 19% ukupnog poljoprivrednog zemljišta pod ekološkim uzgojem, što uključuje 608 285 hektara i 13 265 poljoprivrednih gospodarstava. Cilj je postići da 30% cjelokupnog poljoprivrednog zemljišta bude pod organskom poljoprivredom do 2030. Zauzet je sveobuhvatan pristup koji uključuje uključivo regionalno upravljanje i cijeli lanac vrijednosti od proizvodnje do potrošnje.
  • Najbolji organski grad za Seeham u Austriji. Ovaj grad, smješten na sjeverozapadu Austrije, član je i dio je “ Organic Cities Network Europe ”. Javne menze u gradu, vrtići i škole kuhaju i služe 100% organsku hranu. Također postoji intenzivna suradnja s turističkim infrastrukturama, unoseći organske proizvode u gastronomiju i hotele.
  • Najbolji organski bio-područje Associazione Bio-Distretto Cilento u Italiji. Bio-područje Cilento ulaže u održivu i lokalnu proizvodnju hrane, povezujući s njim i turističke inicijative poput bio-plaže i bio-staza. To pogoduje stvaranju radnih mjesta, socijalnoj koheziji i revitalizaciji područja.
  • Najbolji organski mali i srednji poduzetnik The Goodvenience.bio u Njemačkoj. Sa svojih deset zaposlenika ovo poduzeće proizvodi ručne i organske juhe, juhe, umake, začine i ulja. Stavlja snažan naglasak na održivu, kružnu i inovativnu proizvodnju i promicanje zdrave prehrane putem bloga s receptima i videozapisa o kuhanju.
  • Najbolji organski trgovac u La ferme à l’arbre de Liège u Belgiji. Ovaj mali supermarket smješten na farmi prodaje organske proizvode kao što su meso i brašno iz cijele regije od 1978. S jakim fokusom na održivu i kružnu proizvodnju, tvrtka također koristi zelenu energiju, izbjegava pakiranje i ograničava emisije u prometu fokusirajući se na o lokalnoj nabavi.
  • Najbolji organski restoran Lille Bjers u Švedskoj. Smještena na otoku Gotland u Baltičkom moru, Lilla Bjers je organska farma i restoran koji rade prema konceptu ‘od sjemena do tanjura’. Na farmi koja čuva biološku raznolikost i ne sadrži fosilna goriva uzgaja se 300 različitih usjeva. Restoran je postao centar za obuku mladih ekoloških poljoprivrednika i kuhara.

Prijave za prve nagrade EU za organsku proizvodnju bile su otvorene od 25. ožujka do 8. lipnja 2022., a 24 finalista u užem izboru objavljena su u srpnju 2022. Izabrani su iz više od 200 prijava iz 26 država članica. Žiri za dodjelu nagrada bio je sastavljen od predstavnika Komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe te predstavnika Europskog parlamenta i Vijeća EU. Prijave su pozvane od svih aktera ili institucija u organskom lancu vrijednosti i pregledane su prema kriterijimaizvrsnosti, inovativnosti, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u EU-u, čime se pridonosi većoj pristupačnosti i cjenovnoj dostupnosti organskih proizvoda u EU-u.

Akcijskim planom za ekološku proizvodnju u EU-u utvrđuje se put naprijed za postizanje cilja od 25 % poljoprivrednog zemljišta EU-a pod ekološkim uzgojem do 2030. i značajno povećanje organske akvakulture. Više organske proizvodnje znači manje upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te pozitivne učinke na našu klimu, okoliš, tlo, vodu, bioraznolikost i dobrobit životinja, što su svi ključni ciljevi Europskog zelenog plana, strategije od farme do stola i Strategija bioraznolikosti .

Citati

Uručujući nagrade na ceremoniji dodjele, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je:

Dojmila me se svaka pojedinačna priča iza pobjednika. Riječ je o nevjerojatno predanim ljudima, organizacijama i institucijama, koji su promovirali organsku proizvodnju mnogo prije nego što je postala popularna, često u vrlo teškim okolnostima. Dolaze iz svih krajeva EU-a, pokazujući da je organska hrana posvuda živa i da se organska izvrsnost može pronaći posvuda. U tom smislu daju mi ​​veliku nadu za daljnji razvoj ekološke proizvodnje i dobrobiti koje ona može donijeti našim poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama i društvu u cjelini.

Gospodin Vasco Alv ​es Cordeiro , predsjednik Europskog odbora regija , rekao je:

Europsku uniju čine ljudi koji je svakim danom čine boljim mjestom. Inspirativno je vidjeti dobitnike nagrada EU Organic Awards dok nam pokazuju put prema održivijoj Europi. Regije i gradovi ključni su pokretači organske proizvodnje diljem EU-a i nastavit će podupirati ove inspirativne inicijative za bolju budućnost.

G. Mladen Jakopović , potpredsjednik Copa- e, rekao je:

Za Copu i Cogecu bila je apsolutna čast biti partner u realizaciji ovog prvog izdanja EU Organic Awards, pravog europskog partnerstva s ciljem slavljenja izvrsnosti važnog poljoprivrednog sektora EU-a. Bili smo poniženi i nadahnuti brojnim izvrsnim prijavama koje smo primili. I dok je trebalo izabrati pobjednika, želimo podjednako čestitati svim sudionicima i zahvaliti im na uloženom trudu, inovativnom duhu i doprinosu promicanju ekološke poljoprivrede u EU.

Poziv: Podnošenje prijava za druge nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Više informacija

Organske nagrade EU

Organski proizvodi na prvi pogled

Uvoz organskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU – ključni događaji u 2021

Izvor: Europska komisija

Istaknuta slika: ALENKA NOVAK -Sveti Martin

Arhiva

Kategorije objava