Završeni radovi u voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu

Petak, 3. kolovoza 2018. | Novosti iz LAG-a

U sklopu projekta ECool-Tour sufinanciranog sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg SI-HR, završeni su radovi u Voćnjaku starih sorta jabuka u Brezovcu. LAG Međimurski doli i bregi je aktivnost uređenja i nadogradnje postojećeg voćnjaka starih sorti jabuka, s ciljem održive turističke valorizacije, proveo kao partner na prekograničnom projektu ECool-Tour.

Projekt je ukupno vrijedan 829.360,00 EUR, od čega sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj pokrivaju 85% prihvatljivih troškova. LAG Međimurski doli i bregi uz ACT grupu je partner na projektu sa hrvatske strane, a sa slovenske strane partneri su CAAP (Center alternativne in avtonomne produkcije, socjalno podjetje) te vodeći partner MOZAIK, društvo za socijalno vključenost.

Projekt traje 30 mjeseci (od 1.7.2017.), a u tom razdoblju će slovenski i hrvatski partneri provesti niz zajedničkih aktivnosti kojima će se u pograničnom području povezati postojeće inicijative na području održivog turizma i oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda područja, a koji uključuju prirodnu i kulturnu baštinu.

U sklopu aktivnosti kreiranja turističkog modula „Vođeni obilazak voćnjaka starih sorti jabuka u Brezovcu“ u prostoru uz voćnjak postavljeni su drveni objekti, sjenica i spremište za spremanje alata, te prostor za prodaju prerađevina od ekološke jabuke. Postavljena je i starinska drvena preša za jabuke kojom će se demonstrirati proces prerade ekološke jabuke, te je nabavljen ručni poljoprivredni alat za posjetioce. Duž voćnjaka postavljene su informativne ploče sa zanimljivostima o starim sortama jabuka te drvene klupice za odmor posjetitelja. Završetkom radova kreirana je nova usluga koja će obuhvaćati vođeni edukativni i interaktivni obilazak voćnjaka.

Voćnjak se nalazi na zemljištu Općine Sveti Martin na Muri, a održava ga OPG Mladen Dobranić, član LAG-a. Za idejno rješenje te vizualni identitet zaslužan je arhitekt Lorand Klemenčić.

 

 

 

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

Arhiva

Kategorije objava