Vincekovi pohodi po međimurskim bregima 2017.

Utorak, 17. siječnja 2017. | Novosti iz LAG-a

Dana 22. siječnja obilježava se blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo službeni početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Stoga se i ove godine s ciljem obilježavanja ovog blagdana u međimurskim goricama održavaju Vincekovi pohodi.
Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća organizira na tradicionalni 19. ‘Vincekov pohod’ koji će se održati u nedjelju, 22. siječnja. Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanja u bregovitom dijelu, kreće se prema Murskom Središću, do sportske dvorane u kojoj završava pohod, a počinje planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće. Iz Murskog Središća će ujutro od 7:10 do 8:45 voziti besplatni autobusi u Sveti Martin na Muri. Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv. Martin, na parkiralištu Toplica. Startnina iznosi 15 kn za odrasle, za djecu je besplatna. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća, simboličan poklon iznenađenja, kontrolni karton te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine potrebno je na kraju u dvorani priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću.
Turistička zajednica Općine Štrigova organizira ‘Vincekov pohod po štrigovskim bregima’, u subotu, 21. siječnja. Na stazi koja vodi prekrasnim predjelima štrigovskog kraja, organizirane su točke osvježenja i prikaz rezidbe vinove loze. Na svim punktovima sudionike prati živa glazba. Pohod završava u Štrigovi, u kavani Orijent gdje je organizirano druženje sudionika pohoda. Start pohoda je u 9 sati iz centra Štrigove. Kotizacija iznosi 50,00 kn (4 bona za piće + 1 za hranu).
Hrvatska kulturno umjetnička udruga ‘Sveti Martin na Muri’ iz istoimene općine i župe, u nedjelju, 22. siječnja, organizira tradicionalni ‘Vincekov pohod na ‘Venec’ i župni vinograd’. Svečanost započinje okupljanjem na Trgu Svetog Martina od 13:30, a povorka u 14 sati kreće u pohod svetomartinskom ‘hramu vina’ koji se nalazi na kultnom turističko-gospodarskom ‘Vencu’, gdje potom započinju obredi obrezivanja i blagoslov trsova, degustacija kuhanog vina i svježeg iz župnikovog podruma. Kobasice, čaj i peciva slijede kao nadopuna gurmanske ponude. Anasambl ‘Polanski zvoki’ iz slovenske Velike Polane i KUD ‘Sveti Jeronim’ iz Štrigove pjesmom i glazbom uljepšati će ovaj godinama jedan od najljepših događaja u Općini i Župi Sveti Martin na Muri.
Turistička zajednica Općine Nedelišće i Vinska kuća Kerman u suradnji s Društvom žena Macinec u subotu 21. siječnja organiziraju tradicionalan ‘Vincekov pohod’. Start je u 9:30 ispred Društvenog doma u Macincu gdje će svi sudionici moći kušati domaće slanine, kobasice, kolače i ostale specijalitete. Na startu se mogu preuzeti bonovi za hranu i piće. Predviđena je kraća pauza i okrjepa u Badličanu kod nogometnog igrališta. Oko 13 sati stiže se u Vinsku kuću Kerman gdje će se održati prigodni popratni program vezan uz Vincekovo sa živom glazbom. Tamo će se moći iskoristiti bonovi za hranu i piće. Za sve sudionike Vincekovog pohoda osiguran je besplatan povratak autobusom od strane Općine Nedelišće.

 

Arhiva

Kategorije objava