U Umagu održan 5. Hrvatski ruralni parlament

Petak, 26. travnja 2024. | Novosti iz LAG-a

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske mreže za ruralni razvoj uz domaćinstvo LAG-a Sjeverna Istra u od 21. do 24. travnja 2024. godine održan je 5. Hrvatski ruralni parlament na kojem su sudjelovale i predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi.

U ime organizatora, parlament je otvorila predsjednica HMRR-a, Verica Mušić, nakon čega su se pozdravnim govorima sudionicima obratili gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, pročelnik Istarske županije Ezio Pinzan, te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Ovaj jubilarni ruralni parlament okupio je oko 200 sudionika iz Hrvatske i EU-a, predstavnici Europske komisije, predstavnici LAG-ova, organizacija civilnog društva, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i tijela javne uprave, članova Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike te poljoprivrednika. Cilj ruralnog parlamenta je informirati dionike u ruralnim područjima koje su im mogućnosti za korištenje sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike.

Prvi dan 5. Hrvatskog ruralnog parlamenta kroz raznovrsne prezentacije, sudionicima su predstavljene aktualne nadolazeće teme. Tako se kroz prezentacije govorilo o ključnoj ulozi dugoročne vizije za ruralna područja EU do 2040. i ruralnom paktu; pametnim selima; trenutnom programskom razdoblju; o natječaju za provedbu intervencije 77.03 – Potpora za EIP operativne skupine te o horizontalnom pristupu SP ZPP-a. Istog dana održao se i Ruralni caffé, odnosno rasprava sudionika o različitim temama u 3 skupine (Leader 2023. – 2027., AKIS i EIP, Budućnost umrežavanja i Izmjene SP ZPP).

Drugi dan održane su prezentacije na temu oznakama kvalitete do veće prepoznatljivosti domaćih proizvoda s ruralnih područja, intervencija 77.01, kratki lanci opskrbe, dobre prakse gradova u radu s mladima u ruralnim sredinama, žene u ruralnim područjima, višeizvorsko financiranje CLLD-a, pametan razvoj lokalnih područja te su prikazani primjeri dobre prakse istarskog područja.

Također, održana je panel rasprava na temu „Udruživanjem do jačanja konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu“, na kojoj su panelisti bili Sanja Kolarić Kravar, Robertina Vučković, Lana Bačura, Davor Tomičić, Mikaela Burišić i Romeo Jukić. Kraj dana posvećen je terenskim radionicama na 3 različite teme, na kojima su sudionici mogli razmjenjivati iskustva i mišljenja o temama ključnim za rastr i razvoj ruralnih područja.

Posljednjeg dana predstavljeni su zaključci svih tematskih radionica. Istaknuto je kako je od izuzetne važnosti, za provedbu budućeg uspješnog integriranog razvoja ruralnih sredina, implementacija koncepta Pametnih sela u Hrvatskoj putem LEADER/CLLD pristupa, pojačano animiranje poljoprivrednika za korištenje digitalnih usluga, uvođenje inovacija u poljoprivredi te mogućnostima udruživanja poduzetnika i zadovoljavanju zahtjevnim potrebama tržišta.

Arhiva

Kategorije objava