U subotu radionica “Jačanje kapaciteta za ruralni razvoj kroz LRS”

Utorak, 10. studenoga 2015. | Novosti iz LAG-a

Pozivamo Vas na jednodnevnu radionicu „Jačanje kapaciteta za ruralni razvoj kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a“ koja će se održati u subotu 14. studenog od 15 sati u Nedelišću u konferencijskoj dvorani MESAP-a.

Program radionice:

1) Uloga LAG-a u ruralnom razvoju kroz izradu i provođenje lokalne razvojne strategije

Predstavnica LAG-a Međimurski doli i bregi će predstaviti iskustva s provođenjem Mjere 202 IPARD programa, te Podmjere 19.1. Programa ruralnog razvoja te ulogu koju LAG ima u poticanju održivog ruralnog razvoja svog područja kroz izradu i provedbu lokalne razvojne strategije.

2) Strateško planiranje za lokalne akcijske grupe i proces izrade lokalne razvojne strategije (REDEA)

Lokalne akcijske grupe diljem Hrvatske su započele s izradom lokalnih razvojnih strategija za programsko razdoblje 2014.-2020. U sklopu radionice će se održati uvodna prezentacija u procesu strateškog planiranja i izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Međimurski doli i bregi, nakon koje će prisutni LAG-ovi imati mogućnost diskusije i razmjene iskustva te primjera dobre prakse na temu izrade lokalnih razvojnih strategija.

3) Predstavljanje Mjere 6 Programa ruralnog razvoja „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ s naglaskom na Podmjeru 6.1. u okviru LRS (Ljiljana Kocen, Savjetodavna služba)

Potpora  mladim  poljoprivrednicima  kroz  Podmjeru  6.1.  ima  za cilj olakšati početno osnivanje  poljoprivrednog  gospodarstva  i restrukturiranje postojećih poljoprivrednih gospodarstava. Cilj potpore  je  pomoć  takvim  gospodarstvima  da  postanu komercijalno održiva, poboljšanje dobne   strukture poljoprivredne radne snage te zadržavanje stanovništva u ruralnom području. Mjera 6 će se provoditi i kroz lokalnu razvojnu strategiju LAG-a.

4) Koraci do „Eko znaka“ – poticanje ekološke proizvodnje kroz LRS (Natalija Peter-Hunjadi, Savjetodavna služba)

Ekološkom proizvodnjom za tržište se mogu baviti samo oni subjekti koji su registrirani i čija proizvodnja podliježe nadzoru. Tako proizvedeni proizvodi na tržištu moraju biti propisno označeni i samo takvi se mogu prodavati kao ekološki proizvod. Postupak registracije poljoprivrednog gospodarstva u ovaj sustav proizvodnje i način dobivanja markice za označavanje ekološkog proizvoda dosta je složen te se objašnjava u nekoliko koraka.

5) Višestruka sukladnost za uspješnije provođenje LRS (Suzana Pajić, Savjetodavna služba)

Višestruka sukladnost je skup uvjeta i pravila kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati da bi ostvarili sredstva potpore izravnih plaćanja i određenih mjera ruralnog razvoja. Ti su uvjeti vezani uz zaštitu okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja, kao i uz dobru poljoprivrednu i okolišnu praksu. Nepridržavanje uvjeta višestruke sukladnosti ima za posljedicu smanjenje ili potpuno obustavljanje isplate izravnih plaćanja i određenih mjera ruralnog razvoja.

Molimo Vas da svoj dolazak prijavite najkasnije do 13.11.2015. OVDJE.

Dobrodošli!

Autor naslovne fotografije: Nikola Tomašić

Arhiva

Kategorije objava