U Slatini održana radionica za LAG-ove

Utorak, 9. listopada 2018. | Novosti iz LAG-a

U organizaciji LEADER Mreže Hrvatske, Mreže za ruralni razvoj i LAG-a Marinianis, na području Slatine je od 03. do 06. listopada 2018. godine održana radionica pod nazivom ”Zajedno do uspješnog lokalnog razvoja – analiza provedbe Mjere 19 unutar Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske”. Radionica je bila posvećena provedbi prvih LAG Natječaja za TO 6.3.1., aktivaciji LAG Natječaja za TO 7.4.1., analizi primjene nove metodologije obrade i isplate prihvatljivih troškova u TO 19.4.1. i analizi pripreme projekata suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini putem TO 19.3.1. i 19.3.2.

Prvog dana održan je terenski obilazak primjera dobre prakse u provedbi razvojnih projekata. U Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen je projekt revitalizacije prvog hrvatskog pjenušca i pružanja potpore revitalizaciji ruralnih područja. Na radionici u hotelu Višnjica predstavljene su mogućnosti rada s korisnicima u svrhu uspješne provedbe LAG Natječaja za TO 7.4.1.

Idućeg dana tema radionice bila je aktivacija tipa operacije 7.4.1. koji se provodi putem LRS LAG-ova. Predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstva poljoprivrede predstavili su nacrt LAG Natječaja, priloge, obrasce, ispunjavanje kontrolne liste i dosadašnja iskustva nadležnih tijela u provedbi nacionalnih natječaja za TO 7.4.1.

U terenskom obilasku područja LAG-a Marinianis sudionici radionice upoznali su se s projektima revitalizacije zaštićenih područja financiranih iz EU fondova i suradnje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, a posjetili su Park prirode Papuk, UNESCO Geopark Rupnica i mjesto Voćin.

Trećeg dana su na radionici predstavnici APPRRR-a analizirali provedbu prvih LAG Natječaja za tip operacije 6.3.1., predstavili primjenu nove metodologije obrade i isplate prihvatljivih troškova u tipu operacije 19.4.1., te objasnili mogućnosti pripreme projekata suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U terenskom obilasku Noskovačke Dubrave, lokaliteta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom, polaznici radionice vidjeli su primjere projekata dobre prakse poticanja suradnje i revitalizacije tradicijskih znanja i vještina te poljoprivrede u zaštićenim područjima, ali i važnost vrednovanja lokalnog razvoja vođenog lokalnom zajednicom (LEADER/CLLD).

 

Arhiva

Kategorije objava