U sklopu dana dr. Rudolfa Steinera održan Okrugli stol o seoskom turizmu

Ponedjeljak, 4. ožujka 2024. | Novosti iz LAG-a

U Centru dr. Rudolfa Steinera, u četvrtak, 22. veljače 2024. godine, održan je Okrugli stol „Zakonodavno reguliranje seoskog turizma – izazovi i prijedlozi“ čiji je suorganizator bio i LAG Međimurski doli i bregi.

Na samom početku prisutnima su se obratili Andreja Kaša Kovač, predsjednica Udruge ruralnog turizma Hrvatske, Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije i dr.sc. Dijana Posavec, dipl. ing., ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera.

U panel raspravi o izazovima zakonodavnog reguliranja seoskog turizma Republike Hrvatske sudjelovali su mr.sc. Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske, Anđelka Pejaković, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstvo poljoprivrede, Vladimir Vlajinić, dopredsjednik Udruge ruralnog turizma Hrvatske, dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i Linda Lokar, predsjednica udruge Karavan Klub Croatia, dok su u panel raspravi o prijedlogu zakonodavnog reguliranja seoskog turizma Republike Hrvatske sudjelovali ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera dr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing., zatim mr.sc. Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske i Anita Sever Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju, Ministarstvo poljoprivrede.

Seoski turizam Republike Hrvatske, odnosno turizam kojim se bave poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge i turističke usluge nije definiran ni jednim zakonskim aktom Republike Hrvatske dok ga istovremeno regulira stotinjak zakonskih i podzakonskih propisa.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH), koja je bila i jedan od organizatora događanja, se od svog osnivanja zalaže za zakonodavno definiranje i reguliranje seoskog turizma i njegovu promociju, a na inicijativu URTH, seoski agroturizam definiran je kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koji će se razvijati u okviru Strategije održivog turizma RH do 2030. godine. U cilju poticanja javne rasprave o ovom važnom pitanju, URTH je na Okruglom stolu predstavila svoje prijedloge za izmjene propisa u nadležnosti MINTS-a i to Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Arhiva

Kategorije objava