U Međimurju održan 2. Hrvatski ruralni parlament

Petak, 28. travnja 2017. | Novosti iz LAG-a

U LifeClass Termama Sveti Martin je od četvrtka 20. travnja do subote 22. Travnja, u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, LAG-a Međimurski doli i bregi, LifeClass Termi Sveti Martin i Općine Sveti Martin na Muri, pod pokroviteljstvom Mreže za ruralni razvoj, u domaćinstvu Međimurske županije, održan drugi po redu Hrvatski ruralni parlament koji je kroz tri dana trajanja probudio javnost i na jednom mjestu okupio više od 300 sudionika zainteresiranih za aktualne teme iz poljoprivrede, gospodarstva i turizma.

Prvi dan parlamenta održana je Plenarna sjednica HRP-a «Selski spominki» na kojoj su uz sudionike parlamenta sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih LAG-ova, hrvatskih Turističkih zajednica i Međimurske županije.

Sudionici su kroz tri dana aktivno otvarali brojna pitanja na koja su zajedničkim diskusijama dobili odgovore. Počevši s Ruralnim Caffeom sa sedam različitih tema osmišljenom na principu World Caffea, raspravljalo se o «Inovativnim pristupima u poljoprivredi»; «Konceptu ‘’nula kilometara’’: lokalna hrana na lokalnom stolu» te «Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj». Interesa nije nedostajalo ni na tematskim terenskim radionicama u petak kojih je organizirano je ukupno devet, i to na 30 lokacija diljem Međimurske županije. Uz same radionice, sudionici su imali prilike posjetiti i neke od primjera dobre prakse kojih u Međimurju ne nedostaje, ali i pronaći motivaciju i ideju za vlastiti razvoj. Prvog se dana predstavilo i 40 izlagača s temom ruralnog prostora te je bilo izloženo i prezentirano više od 20 znanstvenih postera na temu ”Interdisciplinarnom suradnjom do bolje kvalitete života u ruralnim prostorima”.

Koliko je Hrvatski ruralni parlament i «glas naroda» zapravo važan za razvoj gospodarstva govori i činjenica kako su na prvom danu Hrvatskog ruralnog parlamenta sudjelovala i brojna poznata lica: Tomislav Panenić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora; Krešimir Ivančić, izaslanik hrvatskog premijera Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede; Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma; Matija Posavec, župan Međimurske županije; Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije, europarlamentarci RH te saborski zastupnici iz Međimurja samo su neki od sudionika koji su svojom prisutnošću ukazali na važnost parlamenta.

Zadnji dan parlamenta bio je rezerviran za prezentacije rezultata terenskih radionica, zaključke i usvajanje Deklaracije 2. HRP-a kojom se izdvojilo 10 tema važnih razvoj ruralnih područja. To su prepoznavanje problema ruralnih područja, važnost obrazovanja i poticanja inovacija, inovativni pristupi zajednici, uključivanje javnosti u postupke donošenja odluka, re-afirmacija stručnog pristupa, razvoj poduzetničkog duha, jačanje lokalnog povezivanja („ruralni lanci vrijednosti“), veze urbanog i ruralnog prostora, očuvanje lokalnog identiteta, te nove razvojne mogućnosti kroz suradnju i povezivanje. Uz navedeno, održana je i konferencija za medije te studijski obilazak Međimurja koji je, sudeći po mnogima, kratko trajao.

Organizatori sa suorganizatorom te volonterima zahvaljuje svima koji su pomogli održavanju 2. Hrvatskog Ruralnog Parlamenta te prikazali malo Međimurje velikom prilikom za ruralni razvoj kroz primjere dobre prakse, a samim time i poticaj za daljnji rast i razvoj kroz suradnju i povezivanje.

GALERIJA fotografija 1. dan

« 1 od 6 »

GALERIJA fotografija 2. dan

« 1 od 7 »

GALERIJA fotografija 3. dan

« 1 od 4 »

Arhiva

Kategorije objava