U Đurđevcu održana radionica u sklopu partnerskog projekta AAA LEADER

Utorak, 20. rujna 2016. | Novosti iz LAG-a

U razdoblju od 15. do 16. rujna 2016. predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovale su na radionici o nematerijalnim kulturnim dobrima u sklopu partnerskog projekta „AAA LEADER” čiji je nositelj LAG Podravina, a financiran je od strane Alpe-Saveza-Jadran, Koprivničko-križevačke županije i LAG-a „Podravina”. Radionica je održana u Đurđevcu, a glavna tema bila je „Nematerijalna kulturna dobra i njihova upotreba u turističke svrhe na ruralnom području i certificiranje poljoprivrednih položaja“.
Prvi dan radionice održana su uvodna predavanja o LEADER–u, ulozi LAG-ova i Mreže za održivi razvoj Hrvatske u ruralnom razvoju. Predstavnici projektnih partnera LAG-a Međimurski doli i bregi, LAS-a Prlekija, LAG-a Vallis Colapis, LAG-a Središnja Istra i LAG-a Izvor te predstavnici LAG-a Bilogora-Papuk i LAG-a Baranja održali su predavanja o nematerijalnim kulturnim dobrima na njihovim područjima. Nakon održanih predavanja organiziran je posjet kulturno-povijesnim vrijednostima u Kalinovcu te OPG-u Karlovčan koji njeguje kulturnu baštinu na svojem gospodarstvu.
Drugi dan bio je rezerviran za radionicu LAG-ova i osmišljavanje zajedničkih projektnih prijedloga za međunarodnu suradnju tematski vezanu uz nematerijalna kulturna dobra i njihovu ulogu kao turističkog proizvoda na ruralnom području. Zaključeno je da će se minimalno jedan projekt takve tematike prijaviti na projekte suradnje na Podmjeru 19.3. namijenjenu suradnji LAG-ova, a ostavljena je mogućnost prijave i na druge prekogranične natječaje i nacionalne natječaje, osobito one Ministarstva kulture.
Nakon završene radionice sudionici su imali prilike posjetiti i domaću radinost Ljubice Cestar u Đurđevcu koja uz brojne očuvane izložbene predmete njeguje ručni rad te tako čuva nematerijalnu kulturnu baštinu Podravine.
Glavni cilj projekta i opisane dvodnevne radionice bio je doprinijeti iskorištenosti nematerijalnih kulturnih dobara u svrhu razvoja turizma te na taj način poboljšati razinu znanja o zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara i iskoristivosti u svrhu turizma.

Arhiva

Kategorije objava