Tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom i upisana u Registar kulturnih dobara RH

Četvrtak, 4. travnja 2024. | Novosti iz LAG-a

Tim povodom, jučer smo u Svetom Martinu na Muri imali jedinstvenu priliku svjedočiti oživljavanju stare tradicije skelarenja na rijeci Muri.

Promocija ovog vrijednog dostignuća održana je kod Skelarske kuće u Svetom Martinu na Muri. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je značaj očuvanja tradicije i običaja te naglasio potencijal skelarenja kao turističkog proizvoda. Zahvalio se Ministarstvu kulture na prepoznavanju ove jedinstvene tradicije, te oćinama i turističkim zajednicama uz rijeku Muru na suradnji u procesu upisa u registar kulturnih dobara.

Danas je imamo puno razloga za veselje i sreću s obzirom na to da je naše umijeće skelarenja upisano u registar nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. To je veliki događaj za promociju naše općine, rekao je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša zahvalivši svim bivšim skelarima koji su ovu skelu napravili, održavali i koristili.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je Međimurje s 17 upisanih tradicija, običaja i blaga u registru kulturnih dobara Hrvatske dokaz važnosti očuvanja identiteta kroz kulturu i povijest te dodao da itekako možemo bit

U ime cijele destinacije, zahvaljujemo svakom vrijednom malom čovjeku koji se na bilokoji način uključio u ovaj projekt, a posebice članovima HKUU Sveti Martin, sekciji folklorasica i vokalno instrumentalnog ansambla Sveti Martin te moderatorici događanja profesorici Anđelki Klemenčić.

U Sveti Martin na Muri, na čijem se području nalaze čak dvije tradicionalne skele stiglo je Rješenje o proglašenu tradicije i umijeća skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj koje će ovim povodom imati priliku dalje promicati i svojim aktivnostima podizati javnu vidljivost kulturne baštine uključivanjem u turističke, biciklističke i ine programe te rute.

Veliki je ovo događaj, a turistička zajednica je tu da poveže lokalnu zajednicu te kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta i kvaliteti boravka te zadovoljstva turista u destinaciji, naglasio je direktor TZ Sveti Martin na Muri, David Novinščak.

Tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj tiču se skele kao plovila namijenjenog prijevozu ljudi, životinja, vozila i robe s jedne na drugu obalu rijeke Mure. U prošlosti građene od drvenog materijala, danas su skele uglavnom sastavljene od dva čelična pontona povezana čeličnom platformom pokrivenom daskama ili limovima. Skela se između dvije riječne obale danas pokreće pričvršćena za razapeto čelično uže, (prije je korišten debeli konop) koristeći snagu vodenoga toka, a upravlja se kormilom. Platforma skele ograđena je ogradom, a za ulaz i izlaz postoje dvije nasuprotne rampe. Put između dvije obale prijelazi se za svega nekoliko minuta. Skela može imati i brodarevu kućicu za držanje potrepština, grijanje i zaklon brodara od vremenskih neprilika.

Unatoč nepredvidivim rijekama, na području LAG-a se uspješno održavaju i ulaže u 2 tradicionalne riječne skele koje zaista služe na ponos lokalnoj zajednici i posjetiteljima čije zadovoljstvo je nemjerljivo.

Izvor: Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri

Arhiva

Kategorije objava