Sudjelovali smo na studijskom putovanju u Austriju

Srijeda, 15. studenoga 2017. | Novosti iz LAG-a

U sklopu projekta ”Agrishort” kojeg provodi Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA 08. studenog 2017. organizirano je studijsko putovanje u austrijsku regiju Burgenland, na kojem je sudjelovala i predstavnica LAG-a Međimurski doli i bregi. Projekt ”Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju” provodi REDEA zajedno s Razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije (PORA-om) i dva partnera iz Mađarske, a financiran je sredstvima prekograničnog programa suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska.
Osnovni cilj projekta je potaknuti povezivanje predstavnika institucija i službi koje pružaju podršku razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora kako bi se na taj način osigurao prijenos znanja i vještina na poljoprivredne proizvođače uvođenjem poslovnih modela kratkih opskrbnih lanaca. Sudionici ovog studijskog putovanja su predstavnici službi i institucija koje pomažu u razvoju poljoprivrednog sektora te proizvođači s kvalitetnim i prepoznatljivim proizvodima s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.
Na početku studijskog putovanja, polaznici iz Hrvatske imali su priliku posjetiti trgovinu lokalnih proizvoda u gradu Pöllau u kojoj 160 poljoprivrednih proizvođača iz regije zajedno plasira široku paletu svojih proizvoda tradicionalnih za to područje. U rustikalnoj konobi u mjestu Kleinhöflein polaznike je dočekao tradicionalan austrijski ručak pripremljen isključivo od namirnica koje su proizvedene na okolnim poljoprivrednim gospodarstvima. U gradu Eisenstadt voditelj odjela za poljoprivredni marketing u Poljoprivrednoj komori Austrije Christian Jochum održao je stručno predavanje na kojem je predstavio proizvodnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Austriji, područje djelovanja Poljoprivredne komore te na koji način poljoprivredna gospodarstva plasiraju svoje proizvode na tržište. Nakon izlaganja, polaznike studijskog putovanja u mjestu Kaindorf dočekali su vlasnici farme voća Singer koji se bave uzgojem različitih voćnih vrsta te proizvodnjom voćnih prerađevina. Hrvatski sudionici su na kraju studijskog putovanja posjetili konobu obitelji Windisch u gradiću Großwilfersdorf koji se osim ugostiteljstvom bavi uzgojem svinja te proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina te uzgojem vinove loze i proizvodnjom različitih vrsta vina.
U sklopu projekta u nadolazećem razdoblju organizirat će se i specijalizirane edukacije za predstavnike institucija i službi poljoprivredno-prehrambenog sektora te poljoprivredne proizvođače tijekom kojih će polaznici imati priliku steći teorijska znanja o konceptu kratkih opskrbnih lanaca.

Arhiva

Kategorije objava