Sudjelovali smo na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu

Utorak, 21. travnja 2015. | Novosti iz LAG-a

U Belom Manastiru održan je prvi Hrvatski ruralni parlament od 16. do 18. travnja na kojem su sudjelovale predsjednica i voditeljica LAG-a Međimurski doli i bregi. Organizatori trodnevnog događanja, čija je glavna tema bila „Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru“, bili su Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR u suradnji s Gradom Belim Manastirom, udrugom Slap i LAG-om Baranja.
Prvoga dana održana je plenarna sjednica te niz uvodnih govora. Predstavljeni su i pobjednici natječaja za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih u ruralnom prostoru, dok su tijekom ruralnog cafea razmijenjena stajališta o odabranim pitanjima ruralnog razvoja. U poslijepodnevnim i večernjim satima organiziran je sajam LAG-ova, brojnih baranjskih OPG-ova uz predstavljanje bogate gastronomije Baranje. LAG Međimurski doli i bregi na svom je promotivnom prostoru predstavio bogatu ponudu svojih članova OPG-a Rajka Čekunec (domaći đemovi), OPG-a Radovan Črnčec (voćna vina), OPG-a Christian Preložnjak (čili papričice), OPG-a Zvonimir Golub (domaće brašno i kruh), OPG-a Đuran (meso z tiblice), Vinarije Kerman, Vinske kuće Dvanajščak-Kozol, Uljare Poljoposavec (bučino ulje), OPG-a Hažić (čips od jabuke), KUD-a Seljačke Sloge Nedelišće (cekari), a predstavljena je i turistička ponuda područja LAG-a putem promotivnih materijala agencije Etno Art Travel i Međimurske prirode.
Drugoga dana na dnevnom je redu bio razgovor s predstavnicima EU parlamenta, ministarstava i članovima EGSO-a te tematske terenske radionice na osam lokacija. Predstavnice međimurskog LAG-a sudjelovale su na radionici „Lokalna zajednica kao pokretač promjena“ koja je održana na OPG-u Novačić u tipičnom baranjskom selu Popovac.
Usvajanjem Deklaracije, koja će biti upućena donositeljima odluka na EU, nacionalnoj i lokalnim razinama, završen je prvi Hrvatski ruralni parlament koji je u tri dana pokušao odgovoriti na pitanje kako zadržati mlade u ruralnom prostoru.
Prvi Hrvatski ruralni parlament slijedi trend organiziranja nacionalnog ruralnog parlamenta koji se širi Europom od 1990., a krenuo je iz sjevernih zemalja visokorazvijene lokalne demokracije. U Bruxellesu je Europski gospodarski i socijalni odbor krajem 2013. organizirao prvi Europski ruralni parlament (ERP), a drugi će se održati ove jeseni u Austriji. U pravilu, RP-ovi se organiziraju svake dvije godine, a pokretači su im organizacije civilnog društva.

Arhiva

Kategorije objava