Sudjelovali smo na konferenciji o održivom turizmu

Ponedjeljak, 9. listopada 2017. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su 27. rujna 2017., na Svjetski dan turizma, na konferenciji ”Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj”, održanoj u hotelu Jezero u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Organizatori konferencije bili su Mreža za održivi razvoj Hrvatske, NP Plitvička jezera i klaster Lika Destination, a pokrovitelji Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Akademska zajednica, predstavnici Vlade RH, turistički djelatnici te predstavnici LAG-ova raspravljali su o važnosti međusektorske suradnje u razvoju održivog turizma, a kao primjer predstavljeni su modeli klastera i zadruga. Sudionici su također razmijenili iskustva i iznijeli svoje viđenje o turizmu u Hrvatskoj te predložili smjernice koje bi na najbolji način mogle odrediti put održivog turističkog razvoja.
Zanimljivo predavanje održao je Tomislav Kovačević, voditelj LAG-a Lika i predsjednik Mreže za održivi razvoj RH, koji je govorio o važnosti razvoja kontinentalnog turizma po modelu održivog razvoja. Kao primjer istaknuo je održiv razvoj turizma destinacije Lika i Podvelebitsko primorje provedbom Lokalne razvojne strategije LAG-a Lika i Programa ruralnog razvoja RH. Također, predstavio je i petogodišnji projekt integralnog gospodarskog razvitka Like i Podvelebitskog primorja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020, čiji je krajnji cilj brendiranje te regije kao destinacije održivog turističkog razvoja.
Na konferenciji je zaključeno da je održiv razvoj, koji predstavlja integralni ekonomski, ekološki, socijalni i kulturni razvoj i koji sadašnjim i budućim generacijama omogućava zadovoljavanje njihovih potreba i poboljšanje kvaliteta života, najprihvatljiviji model razvoja turizma u Hrvatskoj.
Nakon završetka konferencije bio je organiziran stručno vođen obilazak najstarijeg, najvećeg i najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka.

Arhiva

Kategorije objava