Studijski posjet LAS-u Prlekija

Ponedjeljak, 17. studenoga 2014. | Novosti iz LAG-a

Dvadesetak članova LAG-a Međimurski doli i bregi 05. studenog 2014. je sudjelovalo na još jednom studijskom putovanju s ciljem obilaska uspješno provedenih projekata, ali ovaj put u susjednom slovenskom LAS-u Prlekija (Lokalna akcijska skupina Prlekija). Suradnja s LAS-om Prlekija pokrenuta je početkom godine na radnom sastanku užeg vodstva dvaju LAG-ova, a studijsko putovanje nastavak je inicijative povezivanja i planiranja zajedničkih projekata u budućnosti.

Članove međimurskog LAG-a u Ljutomeru su dočekali predsjednik LAS-a Stanko Ivanušić, voditelj LAS-a Goran Šoster te Tatjana Vokić Vojkovič i Goran Ohman, također stručni suradnici u LAS-u Prlekija. Nakon upoznavanja i uvodnih pozdrava, predstavljeno je djelovanje LAS-a i Prleške razvojne agencije koja upravlja LAS-om Prlekija, te LEADER projekta „Jeruzalem vabi“ i Kluba prleških babic koje su pripremile „prlešku malicu“. Direktor Turističnog društva Ljutomer predstavio je turističke potencijale i aktivnosti grada i okolice. Sudionici studijskog putovanja su zatim obišli info centar i poučnu stazu LIFE i LEADER projekta „Biomura“ u Moti. Slijedio je posjet zanimljivom Centru DUO u Veržeju gdje je predstavljen projekt „Centra domače in umetnostne obrti“ koji obuhvaća ekomuzej, trgovinu s rukotvorinama, knjižnicu koja je financirana iz LEADER projekta, radionice i eko-kamp. U Gornjoj Radgoni su sudionici posjetili Permakulturni biodinamički vrt, a zatim ručali na Turističnoj kmetiji Puklavec koja je dio LEADER projekta „Raziščimo ljutomersko ormoške gorice“. Studijski posjet završen je u Kogu na Turističnoj kmetiji Hlebec koja je dio istog projekta i gdje je organizirana degustacija autohtonih sorti vina.

Tijekom boravka na području slovenskog LAS-a Međimurci su imali prilike uspostaviti brojne kontakte te izmijeniti pozitivna iskustva s domaćinima o provođenju projekata. Posjet je bio zanimljiv zbog činjenice što je LAS Prlekija jedan od najuspješnijih slovenskih LAS-ova i provodi LEADER već dugi niz godina dok je naš LAG tek na početku i moramo učiti iz primjera dobre prakse iskusnijih susjeda. Ovaj studijski posjet postavio je temelj i smjernice daljnjoj suradnji dvaju pograničnih LAG-ova/LAS-ova.

« 1 od 2 »

Arhiva

Kategorije objava