LAG Međimurski doli i bregi od 26. – 27. lipnja 2019. godine ugostio je slovenske kolege i članove iz LAS-a Bogatstvo podeželja.

Srijeda, 3. srpnja 2019. | Novosti iz LAG-a

U dvodnevnom studijskom posjetu našem LAG-u, razmjenjivala su se iskustva u radu,  posjećene su neki od primjera dobrih praksi, razvoj i održivost ruralnog područja  i dogovarala se buduća suradnja dvaju LAG-ova.

Gosti su prvog dana posjetili Mlinarsku kuću u Žabniku, gdje su razgledali multimedijalnu izložbu i upoznali se sa životnom pričom vrijednih mlinara, te se provozali skelom. Upoznali su se sa projektom Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode te su posjetili Ergelu međimurskog konja, a zatim posjetili Seosko gospodarstvo Goričanec gdje su se upoznali sa načinom poslovanja i vizijom daljnjeg razvoja u sektoru turizma spomenutog OPG-a.

Obilazak se nastavio posjetu  voćnjaku starih sorti jabuka kojeg je opremio LAG Međimurski doli i bregi, u sklopu aktivnosti projekta ECool-Tour, EU programa Interreg SI-HR. Posjetitelje je kroz voćnjak proveo domaćin Mladen Dobranić, te ih upoznao  sa starim sortama jabuka i ukazao na važnosti njihovog očuvanja. Nadalje se prezentirao model suradnje većih gospodarskih subjekata sa lokalnim stanovništvom, djelatnostima kojima se bave te ukazivalo na značaj korištenja tog modela na razvoj šire zajednice. Jedan od takvih modela suradnje su OPG Hažić i Terme Sveti Martin na Muri gdje su kolege dobili konkretne uvide u model suradnje koji se primjenjuje.

Drugog dana posjeta, slovenske kolege su posjetile Zmajev vrt u Železnoj gori, blizu Štrigove. Razgledali su prekrasan vrt sa više od tisuću stabala i grmova obitelj Valkaj  te upoznali sa umjetničkim obrtom izrade nakita i umjetnina od keramike obrta Keramos-Valkaj.

Obitelj Lovrec iz Svetog Urbana prezentirala je gostima tradicionalni uzgoj vinove loze te se na istom imanju razgledala etno zbirka kulturne i tradicijske baštine vezano uz uzgoj i obradu vinove loze.

Dvodnevni posjet završen je u Međimurskim dvorima, gdje su domaćini predstavili projekte u kojima sudjeluju i kojima oplemenjuju svoju osnovnu djelatnost, pripremu tradicionalnih jela.

 

 

Arhiva

Kategorije objava