Studijski posjet LAG-u Središnja Istra

Ponedjeljak, 29. rujna 2014. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi boravili su od 24. do 26. rujna na području LAG-a Središnja Istra na studijskom putovanju s ciljem učenja iz primjera dobre prakse i prijenosa znanja, ali i uspostavljanja daljnje suradnje s istarskim LAG-om. Dvadeset članova međimurske lokalne akcijske grupe posjetilo je niz lokacija koje su primjer uspješno provedenih projekata, najviše iz područja razvoja ruralnog turizma koji sve više dobiva na važnosti na području LAG-a Međimurski doli i bregi.

LAG Središnja istra i LAG Međimurski doli i bregi

Nakon dolaska i smještaja u obnovljenu staru školu Jakovice u Općini Tinjan koja je primjer ulaganja u smještajne kapacitete iz IPARD programa, voditeljica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić predstavila je sudionicima program studijskog putovanja. Drugi dan boravka sudionici su upoznati s projektima Općine Tinjan,  posjetili su ured LAG-a Središnja Istra u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu koji je financiran iz više domaćih izvora i zaklada, uz vodstvo predstavnice Grada obišli su Pazinsku jamu i Pazinski kaštel gdje im je predstavljen projekt Arheo.s, a najhrabriji su isprobali i turističku atrakciju Zip Line. Ručak je bio organiziran na Agroturizmu Ograde, jednom od najboljih istarskih agroturizama gdje je uspješno spojena vlastita poljoprivredna proizvodnja i turizam u domaćinstvu,  čime aktivno doprinosi ruralnom razvoju središnje Istre. Sudionici su obišli novootvorenu pazinsku sportsku dvoranu, a nakon toga su posjetili vinariju Benvenuti u Kaldiru i imali prilike degustrirati lokalne sorte istarskih vina usred berbe. Drugi dan studijske posjete završio je obilaskom Motovuna, posjetom lokalnom proizvođaču tartufa Miro tartufi u podnožju Motovuna i obilaskom pršutane Antolović. Treći dan boravka predstavnike LAG-a Međimurski doli i bregi ugostio je gradonačelnik Grada Pazina, ujedno i predsjednik LAG-a Središnja Istra te im u gradskoj vijećnici predstavio najzanimljivije projekte Grada Pazina. Zatim je sudionike dočekao načelnik Općine Cerovlje te ih proveo po mjestu Draguć, atraktivnom očuvanom naselju fresaka koje se koristi kao kulisa u brojnim filmovima. Studijski posjet završen je u Agroturizmu Stara Štala koji je uređen i opremljen iz IPARD projekta, a koji je predstavio vlasnik gospodarstva.

Prilikom boravka predstavnici međimurskog LAG-a uspostavili su brojne kontakte te izmijenili pozitivna i negativna iskustva s domaćinima o provođenju i financiranju projekata te razvoju uspješnih turističkih proizvoda kao bitnim pokretačima ruralnog turizma središnje Istre. Članovi međimurskog LAG-a podijelili su svoje promotivne proizvode domaćinima, a u gradskoj vijećnici u Pazinu prezentiran je projekt Finoteka.com kojim se u bazu hrvatskih domaćih proizvođača žele okupiti i istarski. Na kraju susreta upućen je poziv LAG-u Središnja Istra za uzvratni studijski posjet LAG-u Međimurski doli i bregi s ciljem nastavka suradnje.

« 1 od 2 »

Arhiva

Kategorije objava