Studijski posjet LAG-a UNA

Petak, 28. travnja 2023. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi je 22. travnja 2023. godine bio domaćin studijskog putovanja koje je za svoje članove organizirao LAG Una koji pokriva područje grada Hrvatske Kostajnice i općine Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Sunju. Studijski posjet započeo je na OPG-u Mohokos (Eko Holiday Home Lina) u općini Sveti Juraj na Bregu na kojem se posjetiteljima prezentirala poljoprivredno-turistička ponuda seoskog eko turizma, novo dobiveni certifikat EKOLABEL te primjer dobre prakse kroz provedbu nacionalnih i LAG-ovih natječaja. Također, na istoj destinaciji održala se mini radionica i prezentacija „cekera“ kao zaštićene nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Naše vrijedne pletilje prenosile su svoje znanje i ljubav prema proizvodima od komušine, našim gostima.

Turistička atrakcija rajskog kutka Štrigove, odnosno Vidikovac Mađerkin breg, bio je sljedeća destinacija na kojoj je prezentiran turistički potencijal i zanimljiva povijest Mađerkinog brega.  U novo uređenom Domu kulture u Štrigovi posjetili su 2. Festival keramike u sklopu kojeg je prezentirana nova turistička priča Štrigove kao gradića keramike, sama izrada keramike i skulptura, te ukrašavanje.

Gosti su svoje putovanje nastavili u općini Sveti Martin na Muri, posjetivši Mlinarsku kuću gdje su razgledali etnografsku zbirku „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“, posjetili mlin na Muri te se provozali skelom i uživali u prirodnim ljepotama pograničnog područja.

Primjer dobre prakse sa proširenom turističkom ponudom, gosti su vidjeli na Izletištu Vinska kuća Hažić, gdje su se uz degustaciju vina upoznali sa procesima proizvodnje vina i ostalih proizvoda domaćina – sokovi, čips od jabuke, te o mogućnostima realizacije projekata, financiranim iz nacionalnih i EU fondova – prvi vinski kamp u Hrvatskoj kao i dobro posložena forma funkcioniranja kratkih lanaca opskrbe.

Studijsko putovanje naših kolega završilo je posjetom novom turističkom proizvodu na području našeg LAG-a, pod nazivom „Bajkovita šuma“ u općini Sveti Juraj na Bregu gdje je prezentiran tematski park sa pričama i doživljajima na otvorenom, šumski svijet bajki, mitova i legendi te uspješni modeli financiranja i provedbe ostalih ruralnih projekata.

Bila nam je čast i zadovoljstvo našim kolegama približiti jedan mali dio naše bogate međimurske kulturno-turističke ponude uz našu tradicionalnu enogastronomsku ponudu na kraju zaslađenu sa nezaobilaznom međimurskom gibanicom.

Arhiva

Kategorije objava