Prvi Festival cekara u Nedelišću

Četvrtak, 31. ožujka 2022. | Novosti iz LAG-a

U subotu, 2. travnja 2022. godine u Vatrogasnom domu u Nedelišću (Čakovečka 2), po prvi se puta održava Festival cekara, u sklopu projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko – jonska mreža autentičnih sela, a u suradnji JU REDEA, TZ Međimurske županije, LAG Međimurski doli i bregi, te Općine i TZO Nedelišće.

Festivalom se želi podići svijest o vrijednosti cekara koji se ne može i ne smije smatrati samo običnim uporabnim predmetom za prenošenje stvari, već kao vrijedan suvenir i unikatna rukotvorina. Cekar kao simbol Općine Nedelišće na ovom području živi više od stoljeća, a ove smo godine i na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta o komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, a zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.

Od 10 do 14 sati očekuje vas radionica pletenja cekara, u koju će biti uključeno 12 aktivnih pletilja; članice Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, članice KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće. U sklopu festivala održat će se i predavanje o cekarima g. Franje Cimermana, kulturno-umjetnički program u kojem nastupaju članovi KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matica umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće, te izložbeni i sajamski dio uporabnih predmeta od komušine.

U skladu sa sve višom razinom ekološke osviještenosti i brigom o okolišu, plastične vrećice polako odlaze u zaborav, a cekar doživljava pravi procvat. Budite i vi u trendu, pridružite nam se na festivalu, zabavite, naučite i okušajte u pletenju cekara, ili jednostavno postanite vlasnik ovog vrijednog predmeta tradicijske baštine.

Vidimo se u subotu, 2. travnja!

Arhiva

Kategorije objava