POZIV ZA TURISTIČKE MSP-OVE ZA EU ECOLABEL i EMAS

Utorak, 2. siječnja 2024. | Otvoreni natječaji

Europska komisija je raspisala novi poziv za dostavu prijedloga namijenjen malim i srednjim poduzećima u turističkom sektoru “Prijelaz na održiviji i otporniji ekosustav – osnaživanje malih i srednjih poduzeća u sektoru turizma”.

Primarni je cilj pomoći turističkom sektoru EU-a da postane otporniji i usvoji ekološki prihvatljivije i otpornije prakse. Financiranje je osmišljeno kao sveobuhvatni paket podrške koji uključuje edukaciju, financijsku pomoć kao i savjetodavne usluge, koje se nude kroz partnerstvo ključnih dionika u turističkoj industriji.

Krajnji korisnici mehanizma financiranja su mala i srednja poduzeća, uključujući novoosnovana poduzeća i poduzetnike. Prijave mogu podnijeti ključni dionici u turističkoj industriji, poslovne organizacije, specijalizirane konzultantske kuće, turistički stručnjaci itd. (više informacija o prihvatljivijim prijaviteljima nalazi se u tekstu poziva).

EU Ecolabel i EMAS su vjerodostojne i prepoznate sheme certificiranja koje jamče održive i ekološki otporne prakse. Prijavitelji mogu dio svojih aktivnosti usmjeriti prema promociji okolišno prihvatljivih praksi i/ili usvajanju certifikata EU Ecolabel ili EMAS.

Te aktivnosti mogu uključivati:

  • podizanje svijesti i edukacije ključnih dionika u sektoru turizma o EU Ecolabelu i EMAS-u
  • pružanje prilagođenih savjetodavnih usluga za MSP-ove, uključujući tehničku pomoć i edukaciju vezano za dobivanje eko-oznake EU Ecolabel/ EMAS za hotele i ostale smještajne jedinice
  • prikupljanje i prikazivanje primjera dobre prakse tvrtki koje već posjeduju EU Ecolabel/EMAS.

Projektna partnerstva također mogu imati koristi – pod određenim uvjetima – od izravne financijske potpore za pokrivanje certifikata o održivosti, kao što su troškovi registracije certifikata EU Ecolabel/EMAS i troškovi provedbe povezani s certifikatom/registracijom.

Rok za prijave je 21. veljače 2024.

Više informacija:

Tekst poziva

Vodič za EU financiranje za turizam

Katalog smještaja koji nose znak EU Ecolabel

Program jedinstvenog tržišta (SMP) vezan za industriju turizma

Izvor: REDEA / Europska komisija

Istaknuta slika: Dejan Preininger – Kneja

Arhiva

Kategorije objava