POTPORA MEDIJSKOJ PISMENOSTI ZA 2024. GODINU

Utorak, 31. listopada 2023. | Otvoreni natječaji

U okviru Programa Kreativna Europa objavljen je poziv za dostavu prijedloga za Potporu medijskoj pismenosti za 2024. godinu.

Cilj je Poziva pružiti građanima mogućnost da razviju kritičko mišljenje i kompetencije u korištenju medija. Medijska pismenost predstavlja značajan instrument za ograničavanje utjecaja dezinformacija te se želi potaknuti razmjena znanja, politika i praksa medijske pismenosti.

Aktivnosti koje će biti podržane u okviru ovog Poziva odnose se na suradničke projekte koji se bave s najmanje dvama područjima aktivnosti:

  • dijeljenje najboljih praksi iz inovativnih projekata medijske pismenosti koji uzimaju u obzir promjenjivi medijski ekosustav, posebno prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica u svrhu poticanja i jačanja suradnji između različitih regija u Europi;
  • razvoj inovativnih i interaktivnih online alata za pružanje rješenja postojećim i budućim izazovima u online okruženju, što uključuje i dezinformacije;
  • razvoj materijala i alata koji će pomoći građanima da razviju kritički pristup medijima te prepoznavanje dezinformacija i reagiranje na odgovarajući način;
  • razvoj praksa medijske pismenosti prilagođenih promjenjivom medijskom okruženju, koje uključuje manipulativne tehnike i medijsku produkciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 3 partnera iz 3 različite države sudionice programa. U njemu mogu biti profitne i neprofitne organizacije, javne (nacionalne, regionalne i lokalne) institucije, međunarodne organizacije, sveučilišta i obrazovne institucije, medijske organizacije, istraživačke i tehnološke institucije te pružatelji tehnoloških usluga sa stručnim znanjem o medijskoj pismenosti i digitalnim medijima.

Rok za predaju: 7. 3. 2024. u 17 sati.

Više o pozivu OVDJE.

Izvor: REDEA

Istaknuta slika: Luka Škvorc

Arhiva

Kategorije objava