Pilotni obilazak projekta “Putovima Zrinskih”

Utorak, 21. srpnja 2015. | Novosti iz LAG-a

Predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovale su 15. srpnja na pilotnom obilasku projekta „Tematski putovi Zrinskih“ u sklopu kojeg su osmišljeni turistički paketi s rutom lokacija značajnih za obitelj Zrinski u Međimurskoj županiji.
Sudionici obilaska su se okupili u Muzejsko-informativnom centru gdje je bio prezentiran projekt i razgledan stalni postav Muzeja Međimurja Čakovca. Prvi dio rute sadržavao je obilazak i vožnju kroz Nedelišće, Gornji Kuršanec, Vulariju i Prelog uz stručno vodstvo mr. sc. Vladimira Kalšana. Na putu su prikazani najvažniji sadržaji lokacija značajnih za obitelj Zrinski. U Prelogu su razgledani temelji kružne kule iz 15. stoljeća te crkva Sv. Jakoba. Slijedila je vožnja kroz Donji Vidovec, Donju Dubravu, Kotoribu, Goričan, Domašinec, Novakovec, Podturen sve do Murskog Središća gdje su sudionici obišli šetnicu uz rijeku Muru. Kroz Hlapičinu, Lapšinu i Sveti Martin na Muri nastavio se put do Štrigove uz razgled centra Štrigove i ručak u vinskoj kući obitelji Kossi. Posljednji dio rute vodio je kroz Lopatinec do Šenkovca gdje je razgledan mauzolej Zrinskih te kapela Svete Jelene.
EU projekt Putovi Zrinskih temelji se na prekograničnoj suradnji Mađarske i Hrvatske, odnosno partnera iz Sigetvára i Međimurja, koji njeguju tradiciju obitelji Zrinski. Projektom se nastoji etablirati Međimurje i Szigetvár kao turističke destinacije za domaće i međunarodno tržište.
Lokacije tematskog puta, kojima se povezuje cijeli prostor Međimurske županije i nadovezuje na slične tematske putove u Mađarskoj, odabrane su kako bi se kulturno-povijesno nasljeđe obitelji Zrinski iskoristilo u turističke svrhe, ali i približilo javnosti.
Na području LAG-a Međimurski doli i bregi je šest lokacija koje su uključene u projekt: Nedelišće, Gornji Kuršanec/Općina Nedelišće, Lopatinec/Općina Sveti Juraj na Bregu, Štrigova, Lapšina/Općina Sveti Martin na Muri i Šenkovec (a nakon proširenja LAG-a i lokacije u Murskom Središću, Hlapičini i Podturnu), a LAG je dao punu podršku projektu te organizirao prezentiranje projekta 24. ožujka predstavnicima općina LAG-a koje su uključene u projekt.
Više o održanom sastanku OVDJE.

Arhiva

Kategorije objava