Održana 6. poljoprivredna konferencija u organizaciji JU REDEA

Petak, 16. prosinca 2022. | Novosti iz LAG-a

U petak, 09. prosinca 2022. godine u prostorima TIC-a Međimurja, održana je 6. poljoprivredna konferencija na temu „Hrana kakvu želimo“ koju svake godine organizira Javna ustanova za razvoj Međimurske županije, REDEA.  Europska unija ide u smjeru razvoja zelene i održive tranzicije do 2030. godine što slijede nacionalni i regionalni strateški dokumenti. Na poljoprivrednoj konferenciji sudjelovao je i LAG Međimurski doli i bregi.

Nakon pozdravnih govora Matije Posavca, župana Međimurske županije i Tugomira Majdaka, držanog tajnika Ministarstva poljoprivrede, sveprisutne je pozdravila i Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne Javna ustanova za razvoj Međimurske županije, REDEA. Također, Sandra je održala prezentaciji na temu „Kako europski razvoji prioriteti zelene i digitalne tranzicije utječu na razvoj Međimurje?.

Voditeljica projekta, Maja Golubić, sudionicima konferencije predstavila je projekt ADRIONET, sufinanciran u sklopu Interreg V-B „Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.“ u kojem JU REDEA sudjeluje kao jedan od partnera. U ovom projektu LAG Međimurski doli i bregi sudjelovao je kao partner u aktivnosti veznima uz cekere. Projekt CIRCLE financiran je iz Programa Interreg ADRION 2014.-2020., a nešto više o njemu ispričala je voditeljica projekta, Magdalena Trstenjak. Kako klimatske promjene utječu na proizvodnju hrane te jesu li one doista krivac za nesigurnost u opskrbi hranom, pojasnio je i prezentirao dr.sc. Miljenko Ernoić iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

U panel raspravi pod nazivom „Pomicanje granica – inovativni proizvodi“ u kojoj su sudjelovali Ilija Jurić (Tukan Grens) koji se bavi uzgojem presadnica jestivog cvijeća i egzotičnog bilja, Goran Vadlja (OPG Vadlja) koji se bavi uzgojem industrijske konoplje, Jelena Gadže (Fruit Moons) koja ručno izrađuje snack-ove od cjelovitog voća i orašastih plodova, Matija Marković (OLD Future Machines) koji se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i Ivan Blažon, upravitelj poljoprivredne zadruge Najbolje lokalno. Panel je moderirala Magdalena Trstenjak, JU REDEA.

Na kraju u holu Metalske jezgre Čakovec održana je interaktivna radionica „Zero waste“ u kuhinji koju je vodila Slađana Herman. Također, održan je i malo božićni sajam tradicionalnih rukotvorina i proizvodi panelista.

Arhiva

Kategorije objava