Održan tematski forum “Domaće je na stolu” u Baranji

Srijeda, 9. listopada 2019. | Novosti iz LAG-a

Lokalna akcijska grupa Baranja 4. listopada 2019. godine u Belom Manastiru organizirala je “Tematski forum – Uloga lokalnih proizvoda u ruralnom razvoju” s ciljem predstavljanja mogućnosti gospodarskog napretka Baranje utemeljenoga na razvoju lokalnih proizvoda kroz povezivanje, umrežavanje i prodaju domaćih proizvoda korištenjem mjera iz Programa ruralnog razvoja. Na tematski forum bili su pozvani i članovi LAG-a. 

Nakon baranjskog doručka u organizaciji LAG-a Branja i Etnološkog centra baranjske baštine uslijedili su pozdravni govori predsjednika LAG-a Baranja Stipana Kovačića, gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba te predstavnika Osječko-baranjske županije i Ministarstva poljoprivrede/Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap, Sonja Vuković uvela je sve prisutne u tematski forum “Uloga lokalnih proizvoda u razvoju ruralnog područja”. U prvom panelu pod nazivom “Potpore za razvoj lokalnih proizvoda” sudjelovali su predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Upravnog odjela za turizam Osječko-baranjske županije, te Lidija Dabić iz  LAG-a Baranja koja je ukazala na mogućnosti razvoja lokalnih proizvoda, odnosno na brendiranje prepoznatljivih proizvoda pojedinih županija/regija kroz projekte suradnje između LAG-ova.

Na drugom panelu prezentirani su primjeri dobre prakse; “Lokalni proizvodi u funkciji ruralnog turizma”, a sudjelovali su Goran Kušec i Miodrag Komlenić iz Udruge proizvođača kulena „Baranjski kulen“, Milorad Nenadović, predsjednik Udruženja Baranja – Baranjsko „Crveno zlato“, Jelena Berečić kao predstavnik Toplica Sveti Martin, Tatjana Hažić iz Vinske kuće Hažić, Jasna Petrović iz Kneževi parkovi d.o.o., te Julijana Seleši iz Vinarije Svijetli dvori.

Treći panel odvijao se pod nazivom “Izazovi i mogući pravci razvoja lokalnih proizvoda”. Ispred Udruge za kreativni razvoj „Slap“, Tomislav Katančić predstavio je njihov projekt u sklopu kojeg su osmislili E-ceker – novi načini plasmana lokalnih proizvoda. Ravnateljica Centar dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec predstavila je prisutnima sam Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te je govorila o  biodinamičkoj poljoprivredi kao inovativnoj poljoprivredi s dodanom vrijednosti.

Nakon tematskog foruma održana je  radionica za LAG-ove pod nazivom “Izazovi LEADER – CLLD u idućem programskom razdoblju 2021.-2027. godine” koju je vodila Bojana Markotić Krstinić iz LEADER mreže Hrvatske.

Sljedećeg dana, 5. listopada 2019. održan je posjet sajmu lokalnih proizvođača začinske paprike u Lugu “PAPRIKAFEST” na kojem smo imali priliku vidjeti primjer dobre prakse između proizvođača začinske paprike i nositelja projekta za zaštitu imena začinske paprike – Kraljica baranjske kuhinje „Baranjka“. Nakon razgleda sajma održana je druga radionica za LAG-ove gdje su se razmjenjivala iskustva u provedbi natječaja iz Lokalne razvojne strategije za mjere sukladne TO 6.3.1., TO 7.4.1., TO 4.1.1.

Arhiva

Kategorije objava