Održan okrugli stol o stanju voćarstva

Četvrtak, 8. rujna 2016. | Novosti iz LAG-a

Na inicijativu Udruge voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri, člana LAG-a Međimurski doli i bregi, dana 07.09.2016. u Svetom Martinu na Muri održan je Okrugli stol o stanju voćarstva na području Međimurske županije.
Inicijator i organizator okruglog stola Mladen Dobranić na samom početku okruglog stola je pozdravio sve prisutne te predstavio predavače: mr.sc. Milorada Šubića, voditelja Savjetodavne službe podružnice Čakovca, mr. Tomislava Tomšića, glavnog tehnologa za voćarstvo u Agromeđimurje d.d. u Čakovcu, dipl. ing. agr. Miljenka Rakića, načelnika sektora Uprave za poljoprivredu i prehrambenu industriju te Marijanu Puljiz, voditeljicu Odjela za promidžbu EU programa za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede. Podršku događanju dali su i župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec te zamjenica načelnika Petra Novinščak.
Na okruglom stolu predstavljene su i raspravljene slijedeće teme:
1. Štete elementarne nepogode mraza nastale 26. travnja 2016. godine i mogućnosti razrješenja posljedica
2. Problem otkupa jabuke
3. Financiranja kroz Mjere ruralnog razvoja
Skupu je prisustvovalo tridesetak međimurskih voćara i vinogradara koji su zaključili da su prodajne cijene jabuka preniske u odnosu na troškove i tehnologiju uzgoja jabuka te da su premalene naknade za štete nastale od elementarnih nepogoda. Iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da novaca nema, osim pružanja „prve pomoći“ prilikom elementarnih nepogoda. Raspravljano je i o mogućnostima financiranja kroz mjere ruralnog razvoja, pri čemu je predloženo da se poljoprivrednici jednim dijelom preorijentiraju na preradu kako ne bi bili ovisni o primarnoj proizvodnji i rizicima koje ona nosi. Pri kraju rasprave zaključeno je da alternativna rješenja sigurno postoje te je, bez obzira na brojne probleme, potrebno okrenuti se udruživanju i organizaciji kratkih lanaca opskrbe kako bi cijena proizvoda bila viša i proizvod konkurentniji. Također je dogovoreno formuliranje konkretnih prijedloga i mjera od strane voćara koje bi trebalo provesti kako bi se riješio problem štete nastale od elementarne nepogode.

DSC_1085

Arhiva

Kategorije objava