Održan Festival cekara

Srijeda, 6. travnja 2022. | Novosti iz LAG-a

Protekle subote, 2. travnja održan je 1. Festival cekara u Nedelišću u sklopu projekta ADRIONET, koji je sufinanciran iz INTERREG Programa ADRION, a u suradnji JU REDEA, TZ Međimurske županije, LAG-a Međimurski doli i bregi, te Općine i TZO Nedelišće.

Zbog najave lošeg vremena festival se umjesto kod stabla platane premjestio u prostor Vatrogasnog doma u Nedelišću koji je bio ispunjen do posljednjeg kvadrata, što pokazuje veliki interes za ovaj vrijedan predmet tradicijske baštine.

Na samom početku sve je uzvanike pozdravio načelnik Nikola Novak, a nakon toga su u kulturno-umjetničkom programu nastupili članovi Malog folklora KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, uz pratnju g. Miroslava Novaka na klavijaturama i vodstvo Ivane Hajdinjak. Nakon njih su nastupili i članovi Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće uz pratnju gđe Jasmine Nemčić na harmonici.

O povijesti cekara na području Nedelišća predavanje je održao Franjo Cimerman, a posebni su gosti bili i Mirko Fodor i Andro Tomović i ekipa emisije ‘Svakom loncu poklopac’ Hrvatskog radija.

Tijekom cijelog festivala posjetitelji su se mogli uključiti u radionicu pletenja cekara, čiju je vještinu izrade predstavilo ukupno 12 aktivnih pletilja iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, Matice umirovljenika MŽ – podružnice Nedelišće i KUU ‘Seljačke sloge’ Nedelišće. Upravo zahvaljujući aktivnim pletiljama, ova unikatna rukotvorina još uvijek živi na području Općine Nedelišće i Međimurja, a zbog ovakvih događanja i prijenosa umijeća pletenja na mlađe generacije, cekar će se održati i postati prepoznatljiv međimurski suvenir.

Poseban značaj održanom festivalu dala je i činjenica da smo upravo ove godine na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta o komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, a zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.

Izvor: TZO Nedelišće

Arhiva

Kategorije objava