Obilježena deseta obljetnica Hrvatske mreže za ruralni razvoj

Utorak, 29. studenoga 2016. | Novosti iz LAG-a

Predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovale su 22. studenog 2016. u izletištu Ključić brdo u Kravarskom na redovnoj godišnjoj skupštini Hrvatske mreže za ruralni razvoj gdje je ujedno obilježeno i 10 godina djelovanja mreže.
Nakon Skupštine održana je panel diskusija na temu Građani u ruralnom razvoju – od LEADER-a do CLLD-a, a panelisti su bili predstavnici HMRR, udruge ODRAZ i LAG-a Zrinska gora-Turopolje, domaćina Skupštine. Svrha rasprave bila je razmotriti modele i potrebu uključivanja građana i njihovog aktivnog sudjelovanja u razvoju lokalne ruralne zajednice. Zaključeno je da se u Hrvatskoj ne provodi pristup CLLD (lokalni razvoj vođen zajednicom) te da LAG-ovi imaju značajnu ulogu u animiranju ruralnih prostora u kojima lokalna zajednica promišlja razvoj svoga kraja.
Nakon panela održana je radionica Građani znaju najbolje – sudjelovanje građana u odlučivanju u sklopu koje su predstavljeni rezultati projekta Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini.
Dan je završen svečanim obilježavanjem desete godišnjice rada prve Hrvatske mreže za ruralni razvoj na kojem su sudjelovali osnivači HMRR-a te svi predsjednici mreže kroz 10 godina njenog djelovanja koji su objasnili kako je nastala ideja osnivanja prve ruralne mreže i koja je bila njezina uloga. Predsjednica HMRR-a Svjetlana Kasunić je prikazala dosadašnje aktivnosti i postignuća mreže, od prve nacionalne konferencije o ruralnom razvoju 2006., brojnih skupova, priručnika o provedbi LEADER pristupa u Hrvatskoj, rasprava o ruralnom razvoju/LEADER-u, izvještaja iz sjene o provedbi IPARD-a u Hrvatskoj, radu u odborima i povjerenstvima, pomoći u osnivanju LAG-ova i moderiranja izrade Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova, organiziranja prvog Hrvatskog parlamenta.
Na proslavi je sudjelovalo šezdesetak sudionika, članova HMRR-a, predstavnika lokalne i nacionalne vlasti, civilnog sektora, javnih institucija, poslovnog sektora (malih i srednjih poduzeća, obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, komunalnih poduzeća), saborskih zastupnika.
Idući dan, 23. studenog u Prenoćištu Barba Niko u Velikoj Gorici održan je ruralni cafe pod nazivom Ususret drugom Hrvatskom ruralnom parlamentu koji će se održati od 20.-22. travnja 2017. u Svetom Martinu na Muri, a bilo je rasprave o temama i deklaraciji HRP-a. Također, održan je i 3. sastanak Organizacijskog odbora 2. Hrvatskog ruralnog parlamenta. Dogovoren je naslov HRP-a koji glasi: Suradnjom do cjelovitog razvoja, a raspravljene su i teme HRP-a.

Arhiva

Kategorije objava