Obilježen Svjetski dan jabuka u Sv. Martinu na Muri

Petak, 27. listopada 2017. | Novosti iz LAG-a

U petak, 20. listopada 2017. godine u Svetom Martinu na Muri održana je izložba jabuka povodom obilježavanja Svjetskog dana jabuka na kojoj su sudjelovali i predstavnici LAG-a. Tradicionalno događanje je organizirala Udruga voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri, inače član LAG-a. Na izložbi su sudjelovali učenici Osnovne škole Sveti Martin na Muri, tamošnja Učenička zadruga „Tinček“, OPG Mladen Dobranić, OPG Petar Vuković, Savjetodavna služba Međimurske županije, LAG Međimurski doli i bregi, Agromeđimurje d.d. i TZ Sveti Martin na Muri.

Izložbu je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je istaknuo kako treba njegovati tradiciju i stare sorte jabuka te važnost konzumacije domaćeg i autohtonog, posebice u školama i vrtićima. Okupljenima su se obratili i glavni pokretač i organizator projekta Mladen Dobranić, Milorad Šubić iz Savjetodavne službe te Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Nakon službenog otvorenja izložbe u kongresnoj dvorani Općine, upriličena je berba u voćnjaku starinskih sorti jabuka za koji se brine OPG Mladen Dobranić, a kasnije i prešanje jabuka na starinski način prešom starom preko 150 godina. Uz prešanje je održana i degustacija jabučnog soka, vina, voćnih vina, pekmeza, meda i raznih delicija članova udruge i gostiju.

Izvor djela fotografija: Međimurska županija

Arhiva

Kategorije objava