Martinjska događanja na području LAG-a

Četvrtak, 17. studenoga 2016. | Novosti iz LAG-a

Na području LAG-a Međimurski doli i bregi proteklog je vikenda tradicionalno proslavljen običaj krštenja mošta u mlado vino i to na nekoliko lokacija u organizaciji naših članova.

Turistička zajednica općine Nedelišće dvanaesti put zaredom organizirala je Martinje u Nedelišću. Manifestacija je održana 12. studenog u dvorani MESAP-a. Nedelišćanski vinari pripremili su degustacije mošta koji je tijekom vesele ceremonije krštenja u 12:00 sati pokršten i postao mlado vino. Vrijedne udruge s područja općine Nedelišće prema provjerenom receptu pripremile su hladetinu, a posjetitelji su mogli kušati i raznoliku ponudu tradicionalnih gastronomskih delicija. U bogatom programu sudjelovali su Puhački orkestar Općine Nedelišće, Mažoretkinje Nedelišća i band Global. Na manifestaciji je sudjelovao i poznati dvojac Mirko Fodor i Andro Tomović koji je vodio emisiju Trbuhozborci Drugog programa Hrvatskog radija uživo s MESAP-a od 9:00 do 13:00 sati. Poseban gost programa bio je glazbenik Vladimir Kočiš Zec. Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

Uoči blagdana svetog Martina biskupa, Župa Sveti Martin na Muri upriličila je događaj od pred više od 1600 godina kada je, prema legendi i zapisima, vojnik na konju susreo promrzlog siromaha kojem se smilovao i odrezao mu dio svojeg plašta u koji se siromah zaodjenuo. Nakon jutarnje svete mise 11. studenog blagoslovljeno je mlado vino, a potom je održana svečana Sveta misa koju je predvodio monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, zajedno sa svećenicima Gornjemeđimurskog dekanata.

Općina i Turistička zajednica Sveti Martin na Muri bili su 13. studenog domaćini gastronomskog natjecanja u kuhanju Martinskog vinskog gulaša. Nakon zabavno-kulturnog programa uz Tamburaški sastav Zrin, KUD Podgorač, Svetomartinske mažoretkinje i KUD Belišće održani su izbor najboljeg gulaša i mladog vina. Galeriju možete pogledati OVDJE.

Turistička zajednica općine Štrigova bila je 11. i 12. studenog organizator manifestacije Martinje na međimurskoj vinskoj cesti. Na centralnoj svečanosti Martinja u Podrumu Štrigova održane su ceremonija kršenja vina i degustacija mladih vina i pjenušaca Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, a za zabavu je bio zadužen Tamburaški sastav Zrin. Proslava Martinja održana je i u kušaonama, podrumima i vinskim kućama duž Međimurske vinske ceste.

Arhiva

Kategorije objava