MARTINJE U LAG-u MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

Srijeda, 4. studenoga 2015. | Novosti iz LAG-a

Ovog tjedna započinje najpopularniji vinski “praznik” u Hrvatskoj – proslava Martinja. Martinje je blagdan Svetog Martina koji se slavi diljem Europe, a posebno je popularan u Međimurju, točnije u Svetom Martinu na Muri. Slavi se 11. studenog, na datum pokopa Svetog Martina iz Toursa koji je pokopan još davne 397. godine. Proslavi Martinja uključili su se brojni članovi LAG-a.

Općina i Turistička zajednica Sveti Martin na Muri pozivaju Vas na već tradicionalnu svečanost povodom Dana općine i proslave Martinja. Organiziraju gastronomsko natjecanje u kuhanju Martinskog vinskog gulaša 7. studenog, s početkom u 11:30 sati. Uz gastronomsko natjecanje odvijat će se i zabavno – kulturni program. Cijeli program Martinja koji će se odvijati  od 6. do 14. studenog možete pogledati ovdje.

Turistička zajednica općine Nedelišće poziva sve ljubitelje dobrog vina i domaće gastronomije da posjete jedanaesto Martinje u Nedelišću koje će se održati u subotu, 7. studenog 2015. godine, u dvorani MESAP-a s početkom u 10 sati. Tijekom trajanja manifestacije, osim degustacije vina, posjetitelji mogu kušati i neskromnu ponudu tradicionalnih gastronomskih delicija. Program TZ Općine Nedelišće možete pogledati ovdje.

Martinje je tradicionalni pučki običaj kad se mošt pretvara u mlado vino. Taj se dan u brojnim vinogradima krsti vino. U općini Štrigovi koja je bogata vinogradima proslava Martinja odvijati će se na Međimurskoj vinskoj cesti. Turistička zajednica Općine Štrigova obavještava zainteresirane da se Martinje od 07.11.2015. do 14.11.2015.  slavi po štrigovskim bregima i vinskim kućama. Program možete pogledati ovdje.

U Murskom Središću, grada rudara, proslava Martinja biti će popraćena raznim sadržajem 6. studenog. Program Martinje u gradu rudara možete pogledati ovdje.

Kao jedan od štovanih i najznačajnijih svetaca uz njegov dan povezani su mnogi vjerski i pučki obredi. Načinom i vremenom u kojem živimo neke se stvari mijenjaju, ali simboli i ukorijenjeni običaji u hrvatskoj pučkoj kulturi ostaju. Izaberite neku lokaciju i proslavite Martinje kak se spada! 🙂

Arhiva

Kategorije objava