Manifest 2. Europskog ruralnog parlamenta

Petak, 4. prosinca 2015. | Novosti iz LAG-a

Na Drugom Europskom ruralnom parlamentu, na kojemu je prisustvovalo 240 osoba, predstavnika ruralnih zajednica iz 40 europskih zemalja, odobren je Europski ruralni manifest. Njime se poziva na potpuno priznavanje prava ruralnih zajednica na kvalitetu života i životni standard izjednačen s onim urbanih populacija, kao i na sveobuhvatno sudjelovanje u političkim procesima.
Manifest, kojim se zagovara djelovanje u pogledu 30 ključnih pitanja, rezultat je nacionalnih kampanja u 40 zemalja kojima je obuhvaćeno tisuće osoba iz ruralnih područja. Ključna pitanja možete pogledati na Europski Ruralni Manifest_HRV.

Kampanjama se pozivalo na obnovljeno i pravično partnerstvo između ljudi i vlada. Prepoznata je činjenica da osobe iz ruralnih područja imaju odgovornost djelovati u svrhu vlastite dobrobiti, no ujedno se zahtijeva da sve vlade, na svim razinama, uključujući i Europske institucije, rade na djelotvornosti ovog ključnog partnerstva.

Europski ruralni parlament pozvao je Europsku uniju na pokretanje sveobuhvatnog pregleda stanja u ruralnim područjima unutar EU-a. Zaključci takvog pregleda trebali bi se očitovati u pojačanoj usredotočenosti na ruralna područja u okviru svih odgovarajućih programa i fondova EU-a. Kampanja Europskog ruralnog parlamenta nastavit će se tijekom iduće dvije godine s ciljem utjecanja na pripremu politika za razdoblje nakon 2020.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj koordinator je aktivnosti vezanih za drugi Europski ruralni parlament u Hrvatskoj.

Arhiva

Kategorije objava