LAG u radnom posjetu Baranji

Srijeda, 14. lipnja 2017. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su 9. i 10. lipnja 2017. godine u studijskom posjetu LAG-u Baranja i na radionicama pod nazivom “Mogućnosti razvoja projekata suradnje vezano uz ruralni i vinski turizam”. Istovremeno su u posjetu bili i predstavnici šest drugih LAG-ova s područja Republike Hrvatske (LAG Moslavina, LAG Papuk, LAG Karašica, LAG Vuka-Dunav, LAG Srijem i LAG Bosutski niz) te Lokalna akciona grupa Panonski fijaker iz Sombora iz Republike Srbije, pa je ovo bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava, znanja i kontakata.
Prvog dana posjeta je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održana radionica na kojoj su definirane zajedničke poveznice LAG-ova s ciljem predstavljanja ideja i mogućnosti za razvoj projekata suradnje. Nakon radnog dijela, slijedila je vožnja baranjskim vinskim cestama, te obilazak socijalno-poduzetničke zadruge Ruke u Lugu koja se bavi proizvodnjom začinske paprike. Nakon ručka na imanju Didin konak u Kopačevu, posjet je nastavljen obilaskom Parka prirode Kopački rit te obilaskom Sajma vina u Kneževim Vinogradima, organiziranog u sklopu Vinskog festivala ”Gatorfest”. Druženje LAG-ova završilo je večerom u etno restoranu Baranjska kuća u etno selu Karancu, te jazz koncertom i promocijom vina baranjskog vinara kod spomenika Batinskoj bitci iznad Dunava koji je također organiziran u sklopu spomenutog vinskog festivala.
Drugog dana studijskog posjeta je na Seoskom gospodarstvu Ivica i Marica u Etno selu Karanac održana radionica na kojoj su razmijenjena iskustva LAG-ova u pružanju pomoći poljoprivrednicima kod pripreme i prijave projekata iz Programa ruralnog razvoja, kao i kod pripreme planova provedbe Lokalnih razvojnih strategija. Studijski posjet uključio je posjet OPG-u Petar Dobrovac iz Kneževih Vinograda gdje je uz degustaciju baranjskog kulena domaćin predstavio svoje obiteljsko gospodarstvo, posjet OPG-u Dario Geto u Lugu koji se bavi proizvodnjom kozjeg sira i koji je predstavio realizirani projekt iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., te Seoskom imanju Jurini dvori u Kneževim Vinogradima, smještenom u obnovljenom tradicionalnom baranjskom dvorištu. Studijski posjet završio je obilaskom baranjskih “surduka” u Zmajevcu, u kojima se održavao jedan dio festivala “Gatorfest” i u okviru kojega su organizirana otvorena vrata vinskih podruma (gatora) i sajam domaćih proizvoda lokalnih proizvođača.

Arhiva

Kategorije objava