LAG na Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu

Utorak, 14. studenoga 2017. | Novosti iz LAG-a

Međunarodni voćarski sajam, koji je 3. i 4. studenog, održan u sportskoj dvorani osnovne škole u Donjem Kraljevcu, bio je još jedna prigoda i za predstavljane Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi i njenih članova.

– Na ovom međunarodnom voćarskom sajmu naš je LAG i ove godine predstavio svoju aktivnost na posebnom štandu, a svoje su proizvode posjetiteljima sajma predstavili i naši članovi – OPG Mladen Dobranić, OPG Željko Trupković, OPG Christian Preložnjak i Učenička zadruga «Tinček» Osnovne škole Sveti Martin na Muri. Posebno nas pak raduje da je organizator ove priredbe, uz Općinu Donji Kraljevec, bio Centar dr. Rudolfa Steinera, s kojim naša lokalna akcijska grupa ima izvrsnu suradnju – istaknula je Sanja Krištofić, predsjednica Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.

Na ovogodišnjem, 12. međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu nastupilo je gotovo stotinjak izlagača iz kontinentalne Hrvatske te iz susjedne Mađarske, a posjetitelji su na sajmu imali priliku vidjeti i kušati svježe i sušeno voće te voćne prerađevine, posebice voćne pekmeze te domaće voćne sokove i vina. Na sajmu su se predstavili i proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, voćnih sadnica te pripravaka za zaštitu voćaka, a po prvi puta i lokalni proizvođači piva.

– Posjetitelji sajma posebno su se zanimali za stare sorte jabuka koje smo izložili na našem štandu, ali i za kupnju sadnica starih sorti, što pokazuje kako za uzgoj jabuka u našem kraju postoji veliki interes. Voćarski sajam, kakav je ovaj u Donjem Kraljevcu, sigurno će biti novi poticaj za još veću i raznolikiju voćarsku proizvodnju u Međimurju – rekao je Mladen Dobranić, vlasnik Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Dobranić iz Brezovca.

Posjetitelji sajma s velikim su zanimanjem razgledali i ponudu na štandu Učeničke zadruge «Tinček» na kojem su bili izloženi proizvodi učenika Osnovne škole Sveti Martin na Muri.

– Na sajmu smo predstavili proizvode naše voćarske sekcije, naših malih ekologa, cvjećara i likovne sekcije. Izložili smo naše sokove od jabuke, čips od jabuke iz naše sušare i pekmez od jabuke i cimeta, ljekovite čajeve iz našeg školskog vrta, ekološke svijeće i sapune, ali i drvene kućice za ptice i lijepo dizajnirane torbice, koje su izradili naši učenici, te bojanke i društvene igre –istaknula je Petra Novinščak, direktorica Osnovne škole Sveti Martin na Muri, i dodala kako njihovi učenici u školskom vrtu i voćnjaku posebnu pozornost posvećuju ekološkom uzgoju, a u posljednje vrijeme i biodinamičkom uzgoju, zahvaljujući odličnoj suradnji s Centrom dr. Rudolf Steiner.

Zahvaljujući suradnji s Centrom dr. Rudolf Steiner obogaćena je i gastronomska ponuda Termi Sveti Martin, čiji su slastičari za posjetitelje sajma pripremili ukusne slastice – kremšnite od biodinamički uzgojenog batata te Steinerovu bidru, tradicionalni međimurski «kuglof».

– Velik broj izlagača i posjetitelja najbolja su potvrda kako voćarska proizvodnja u Međimurju ima ogromni potencijal. Ekološki i biodinamički uzgojeno voće sve je traženije na tržištu, a na sajmu smo imali prigodu vidjeti i niz novih proizvoda od voća, zahvaljujući kojima naši voćari i poljoprivredni proizvođači ostvaruju višak vrijednosti. Posebno me veseli što svjedočimo i sve boljem povezivanju naših voćara s ugostiteljskim sektorom, čime dodatno obogaćujemo gastronomsku ponudu u Međimurju – naglasila je mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.

Arhiva

Kategorije objava