LAG Međimurski doli i bregi uči na primjerima dobre prakse u Sloveniji

Utorak, 13. rujna 2022. | Novosti iz LAG-a

U sklopu međunarodnog projekta suradnje pod nazivom „Naša Drava“, LAG Međimurski doli i bregi je u suradnji s LAG-om Mura-Drava 05. i 06. rujna 2022. godine organizirao dvodnevno studijsko putovanje na područja LAG-ova partnera u Sloveniji, uz domaćinstvo LAS-a Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah.

U navedenom projektu osim LAG-a Međimurski doli i bregi s hrvatske strane sudjeluje i LAG Mura-Drava te 8 partnera LAG-ova sa slovenske strane.

Prvog dana sudionici su posjetili obiteljsku pekaru Metličar u kojoj su imali prilike degustirati njihova domaća peciva i kolače te se upoznati s uzgojem i preradom crne soje koja je relativno nepoznata u našem kraju. Nakon pekarne sudionici su se zaputili prema Kmetiji Hergan na kojoj im je prezentiran uzgoj i prerada buče kao i ostatak ratarske proizvodnje, a pripremljena je i degustacija toplo i hladno prešanog ulja, bučinih sjemenki s različitim dodacima, suncokretovih sjemenki te različitih namaza od buče. U vinogradima okruženoj turističkoj kmetiji Lovrec sudionicima je predstavljena turistička, gastronomska i vinska ponuda. Sljedeća destinacija bio je muzej jednog od najvećih slovenskih izumitelja Janeza Puha u sklopu kojeg se nalazi izložba motora i bicikla te Puhove fotografije i razni dokumenti, planovi i plakati. Tamo je sudionicima ponuđena i gibanica od sira, specijalitet koji se pripremao u Puhovom domu. Zadnja destinacija prvog dana bio je dvorac Ptuj, u sklopu kojeg se nalazi Grajska klet u kojoj su sudionici imali prilike degustirati različite sorte autohtonog vina, nakon obilaska stalnog postava dvorca.

Drugi dan studijskog putovanja je program po mnogima bio još zanimljiviji pa su tako sudionici prvo posjetili Zavod Nazaj na konja koji provodi terapije za osobe s posebnim potrebama uz pomoć konja, a nudi i smještajne kapacitete te razne turističke aktivnosti i aktivnosti za djecu. Nakon razgleda njihovog imanja i druženja s konjima, slijedio je posjet Kmetiji Žitnik na kojoj je prezentirana poljoprivredna i turistička djelatnost, prerada bučinih koštica te izrada suhih kolača od pira, kao dodatne djelatnosti na gospodarstvu. Na obroncima Pohorja sudionici su zatim posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Uranjek u sklopu kojeg se nalazi turistička i ekološka kmetija Pri Baronu. Sudionici su obišli povrtnjak i voćnjak te imali prilike vidjeti različite životinje i kušati autentičnu slovensku kuhinju. Studijski posjet je završio kod „stare trte“ stare preko 400 godina koja se nalazi u Mariboru.

Cilj studijskog putovanja, na kojem je sudjelovalo ukupno 80 predstavnika oba međimurska LAG-a, je bila umrežavanje i povezivanje te razmjena iskustva i znanja kroz obilazak primjera dobre prakse slovenskih LAG-ova, a kako bi se naučeno moglo implementirati na području Međimurja.

Fotografije: LAG Međimurski doli i bregi i Ivica Hozmec

Arhiva

Kategorije objava