Konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima održana u Pitomači

Utorak, 9. travnja 2024. | Novosti iz LAG-a

U sklopu projekta Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Virovitičko-podravske županije, Općine Pitomača i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o. dana 04. i 05.04.2024. u Pitomači je održana Konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima.
Cilj konferencije bio je upoznati i pojasniti koncept pametnih sela, koji još uvijek nije dovoljno implementiran na području Republike Hrvatske, s ciljem jačanja veze između urbanih i ruralnih područja na razini Europe. Na poziv LAG-a VIP, na konferenciji su drugi dan sudjelovale i predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi.
Sudionici su imali prilike upoznati se s primjerom dobre prakse u okviru Posjetiteljskog centra “Kuća čaja – Oaza mira” u Špišić Bukovici, koji je primjer inovativnog turističkog proizvoda vezanog uz proizvodnju čaja tipičnu za to područje.
Nakon posjeta primjera dobre prakse, na lokaciji Zlatni klas Otrovanec, u općini Pitomača, uslijedilo je prvo predavanje na temu: „Pametna sela – EU koncept za ravnomjerni razvoj ruralnih područja“, koje je održao zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol. Sljedeće predavanje na temu: „Provedba koncepta Pametnih sela kroz Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2027.“ održala je voditeljica Odjela za ruralnu infrastrukturu i šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Ivana Ozretić, i vanjski suradnik Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede, Tomislav Majdandžić. Iduće predavanje na temu: „Razvoj ruralne infrastrukture unutar LEADER intervencije, uključujući dosadašnja iskustva, kao jednog od glavnih elemenata provedbe koncepta Pametnih sela“ održale su više analitičarke u Službi za provedbu LEADER-a u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Željana Đođo i Lidija Majić.
Na održanoj panel raspravi za LAG-ove na temu: Provedba koncepta Pametnih sela u okviru LRS LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027., predstavnici četiri LAG-a iz različitih područja Republike Hrvatske, odnosno voditeljica LAG-a „Adrion“, Anđela Mimica, voditeljica LAG-a Baranja, Lidija Dabić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi, Sanja Krištofić, i voditelj LAG-a „Zrinska gora – Turopolje“, Sven Dorotić, predstavili su svoja dosadašnja iskustva, probleme i planirane načine provođenja koncepta pametnih sela u okviru svojih Lokalnih razvojnih strategija za razdoblje 2023. – 2027.
Nakon panel rasprave za LAG-ove, uslijedila su dva predavanja na temu: „LEADER pristup: Potpora razvoju inicijativa za Pametna sela putem LAG natječaja za razdoblje 2023. – 2027.“ i „Europski Zeleni plan: Mogućnosti za budućnost“ koje je održao predsjednik Leader mreže Hrvatske, Milan Medić. Na samome kraju drugoga dana konferencije održala se je još jedna panel rasprava na temu: Smart Village iskustva na kojoj su svoj dosadašnji rad, iskustva te primjere projekata o pametnim selima predstavili direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko – podravske županije d.o.o., Neda Martić, direktor poduzeća DRAFT d.o.o., Davor Deskar i ravnatelj Razvojne agencije TINTL, Albert Varga. Po završetku panel rasprave uslijedilo je donošenje glavnih zaključaka ove dvodnevne konferencije te završna riječ zastupnika u Europskom parlamentu, Tomislava Sokola, i voditeljice Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Sanje Stubičar.

Arhiva

Kategorije objava