Član LAG-a Udruga Mladi informatičari Strahoninca dobitnici Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“

Srijeda, 14. prosinca 2016. | Novosti iz LAG-a

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ na sjednici održanoj 17. studenoga 2016. godine donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2015. godinu, a među dobitnicima je i udruga Mladi informatičari Strahoninca, inače član LAG-a Međimurski doli i bregi.
Udruga MIS nagradu će primiti za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj, osobito mladih. Udruga je osnovana 2004. s ciljem informatičkog obrazovanja djece i mladih, a ciljeve ostvaruje organiziranjem, razvijanjem i provođenjem programa u području informatike i računarstva, poglavito programa usmjerenih na razvoj analitičko-logičkog razmišljanja (primjena računalnih algoritama), poticanjem djece na učenje programiranja te organizacijom sudjelovanja na informatičkim natjecanjima.
Samo u 2015. godini programe MIS-a pohađalo je više od 100 polaznika. Članovi MIS-a postigli su vrhunske rezultate na raznim informatičkim natjecanjima, što ih svrstava među najuspješnije informatičke udruge Republike Hrvatske. Udruga ima stvarne, mjerljive rezultate i pomaže razvoju budućih informatičkih stručnjaka koji nedostaju gospodarstvu.
Sektor informatike i programiranja jedan je od onih koji u posljednjih 5 godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78% i čije su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka. Kako je uz to i potražnja za tom strukom daleko veća od ponude, u Međimurskoj županiji prepoznata je važnost ulaganja u mlade i to područje, zanimanje budućnosti.
Tako su međimurski informatičari ujedno i dio olimpijskih timova Hrvatske, uz napomenu da je u tim natjecanjima Hrvatska među 20 najboljih u svijetu. Uz Međimurski informatički klub Čakovec, intenzivno te uz zapažene rezultate rade učenici osnovnih i srednjih škola koji su članovi udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS).
Kako se kontinuirano radi na edukaciji mladih programera, rezultati mladih Strahoninčara koje neprestano nižu najbolja su potvrda uloženog truda i vremena, projekta „Želim biti programer“, sufinanciranog od strane Međimurske županije, ali i dobrim radom mentora i profesora, uz omogućavanje najboljih uvjeta za rad u Tehnološko inovacijskom centru Čakovec.

Arhiva

Kategorije objava