60. obljetnica zaštite platane u Nedelišću

Srijeda, 8. veljače 2023. | Novosti iz LAG-a

Prije 60 godina, točnije 4. veljače 1963. godine Platana u Nedelišću zaštićena je kao spomenik prirode, a danas je spomenik parkovne arhitekture.

LAG Međimurski doli i bregi, 02. veljače 2023. godine u prostorijama novog DVD-a Nedelišće, sudjelovao je na obilježavanju 60-te godišnjice zaštite platane u Nedelišću (4. veljače 1963. – 2023.). Tim je povodom na inicijativu Javne ustanove Međimurska priroda, Općina Nedelišće proglasila 2023. godinu – godinom nedelišćanske platane.

Prvi objekt prirodne zaštićene baštine u Međimurskoj županiji upravo je Platana u Nedelišću koja prema procjeni ima oko 213 godina. Njezinu dob analizirali su i procijenili stručnjaci zagrebačkog Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije krajem siječnja. Visina platane doseže 35 metara, a prsni promjer joj je veći od 6 metara.

Na početku programa sveprisutne pozdravili su načelnik Općine Nedelišće, Nikola Novak i ravnatelja Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda, Siniša Golub. Održana je prezentacija o Spomeniku parkovne arhitekture Platana u Nedelišću, prezentacija tvrtke Urbani šumari d.o.o. o stanju platane i radovima na platani, prezentacija i video projekcija Općine Nedelišće o planu uređenja glavnog trga. Također, okupljenima obratio se i župan Međimurske županije, Matija Posavec. Za kraj programa obilježavanja 60-te godišnjice zaštite platane u Nedelišću uslijedilo je skupno fotografiranje svih generacija pod nedelišćanskom platanom uz okrjepu koju su pripremile udruge žena s područja Općine Nedelišće.

Povodom gore navedenog, Općina Nedelišće i Međimurska priroda raspisuju tematski likovni natječaj pod nazivom “Slikamo i crtamo našu platanu!”. Na natječaju mogu sudjelovati polaznici vrtića i škola sa područja Općine Nedelišće, a više o likovnom natječaju možete pogledati OVDJE.

Zanimljivost o nedelišćanskoj platani

Platana u Nedelišću naziva se i ‘birov hrast’. Iako nije hrast, taj je naziv dobila jer raste kraj kuće u kojoj je nekad živio “birov”, seoski starješina. U proljeće 2019. godine dotjerivali su je, penjači, arboristi orezivanjem suhih grana i sidrenjem krošnje čime je poboljšan vitalitet stabla i produžen očekivani životni vijek.

Izvor: Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda, eMeđimurje, Međimurske novine

Istaknuta slika: LAG Međimurski doli i bregi

Nove objave

Arhiva

Kategorije objava