1. Međunarodna konferencija o praktičnim i teorijskim implikacijama LEADER / CLLD-a u jugoistočnoj Europi

Ponedjeljak, 25. studenoga 2019. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi sudjelovao je na 1. SEE LEADER međunarodnoj konferenciji o praktičnim i teorijskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi koja se održala u Opatiji od 20. do 22. studenog 2019. godine u organizaciji LEADER mreže Hrvatske (LMH) i partnera.

1. SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teorijskim implikacijama u provedbi LEADER /CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi održana je u organizaciji LEADER mreže Hrvatske i Društva za razvoj slovenskega podeželja. Hrvatska i Slovenija su zemlje partneri ove Konferencije koja je okupila oko 300 tinjak sudionika na lokaciji Gervais centra u Opatiji.

U organizaciji Konferencije sudjelovale su brojne znanstvene i istraživačke ustanove iz Hrvatske i svijeta, kao i stručne mreže koje se bave primjenom LEADER-CLLD metodologije ruralnog razvoja; Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Ekonomski fakultet u Splitu, Sredozemni agronomski fakultet (CIHEAM IAMM) iz Montpelliera u Francuskoj, Institut za međunarodne odnose i razvoj (IRMO) iz Zagreba, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Hrvatsko agroekonomsko društvo, B.E.N.A. – Balkanska okolišna mreža iz Soluna u Grčoj, SWG RRD – Stalna radna skupina za regionali ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi i dr.

Domaćini Konferencije bili su su LAG-ovi “Terra Liburna” iz Hrvatske, Med Snežnikom in Nanosom (Slovenija) te FLAG “Vela vrata” (Hrvatska). Potporu konferenciji pružilo je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG -a Terra Liburna.

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica.

Značajan doprinos konferenciji dalo je 20-tak znanstvenika koji su iznijeli rezultate rada i primjere dobre prakse iz susjednih zemalja te omogućili raspravu u tri znanstvena “sessiona” s fokusom na održivom razvoju lokalnih zajednica. LAG-ovi i FLAG-ovi imali su priliku razmijeniti iskustva i znanja te pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fairu. U okviru konferencije govorilo se o institucionalizaciji, izazovima i perspektivi LEADER-a/CLLD-a, FARNET-u, integraciji lokalne zajednice, poticanju inovacija, utjecaju FLAG-ova i LAG-ova na lokalni razvoj.

Osim sudjelovanja na znanstvenim izlaganjima i panel raspravama sudionici su imali priliku upoznati i kulturnu raznolikost kraja te su održana četiri zanimljiva i sadržajno raznolika izleta; Eno gastro Tour, Maritime Heritage Tour, Cultural Heritage Tour i Best Practice Tour. Gosti su imali piliku posjetiti i upoznati Kuću od Belice i Peknjica u Kastvu, Kuću lovranskega guca u Lovranu, Eko muzej u Mošćeničkoj dragi te Brseč i Mošćenicu u Hrvatskoj, dok su u Sloveniji gosti posjetili Ilirsku Bistricu.

Konferenciju je na završnom panelu zatvorila Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske te je zahvalila svim gostima, stručnim suradnicima i kolegama na sudjelovanju i doprinosu.

Značaj Konferencije je implementacija LEADER metodologije koja ima za  cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe i pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027. Konferencija je zaključena s Quadruple Helix Session na kojoj su socijalna kohezija, animacija teritorija i inovacije prepoznati kao glavni temelji LEADERa.

LAG Međimurski doli i bregi aktivno je učestvovao u kreiranju i provedbi konferencije.

 

Arhiva

Kategorije objava