Završno događanje projekta “Turizmom razvijamo područje” održano u Baranji

Ponedjeljak, 13. lipnja 2022. | Novosti iz LAG-a

Završno dvodnevno događanje LAG-ova u sklopu projekta suradnje pod nazivom “Turizmom razvijamo područje” održano je 09. i 10. lipnja 2022. godine na području LAG-a Baranja.

S tim povodom su i predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi posjetili područje LAG-a Baranja, a sudjelovali su još i predstavnici LAG-a Moslavine, LAG-a Moslavina, LAG-a Srijem i LAG-a Virovitički prsten.

Prvi dan dvodnevnog događanja započeo je posjetom nedavno otvorene Kuće baranjskog kulena. Okupljene sudionike pozdravio je predsjednik LAG-a, dok je predstavnica Baranjske razvojne agencije Grada Belog Manastira predstavila projekt „Kuća baranjskog kulena“ kao novog prostora za proizvodnju, prezentaciju i edukaciju o tradicionalnom baranjskom suhomesnatom proizvodu. Nakon tradicionalnog baranjskog doručka, sudionici su se zaputili kroz prekrasne beljske vinograde prema vidikovcu te dalje prema prezentacijskoj dvorani i proizvodnom pogonu Vinarije Belje, najsuvremenije vinarije u regiji. U prostorijama Vinarije BeljepredstavnikTurističke zajednice Baranja održao je prezentaciju o Baranji kao zasebnoj turističkoj ponudi uz naglasak na ruralni turizam. Održana je i panel diskusija sa reprezentativnim predstavnicima ruralnog turizma u Baranji. Također, sudionici su imali prilike posjetiti stari vinski podrum koje je smješten u Kneževim vinogradima. Nakon vinskog podruma, uslijedio je obilazak Ulice zaboravljenog vremena u kojoj se nalaze lončarska, klomparska, stolarska i tkalačka radionica, zemljana kuća i ledara. Ulica se nalazi u sklopu karanačke Baranjske kuće u kojoj su sudionici imali priliku isprobati domaću gastronomiju Baranje. Zatim su sudionici u selu Zmajevac posjetili obiteljsko gospodarstvo koje se bavi seoskim turizmom i proizvodnjom vina iz vlastitih vinograda, Vinotočje Gerštmajer.

Drugi dan je događanje nastavljeno u Etnološkom centru baranjske baštine koji je smješten u Belom Manastiru. U centru je održana radionica „Bogatstvo baranjskog veza predstavljamo turistima“  tijekom koje su predstavljeni predmeti uporabnih vrijednosti kao što su torbe, ruksaci i marame ukrašene baranjskim vezom. Također, u prezentacijskog dvorani centra održana je i završna konferencija projekta suradnje na kojoj su predstavnici LAG-ova partnera prezentirali rezultate projekta uz prikladnu izložbu predmeta uporabne vrijednosti. LAG Međimurski doli i bregi predstavio je uporabne predmete od komušine, cekare, torbice i košarice. U općini Bilje sudionici su obišli Prezentacijsko-edukativni centar Tikveš u kojem su uz interaktivni postav prezentirane prirodne vrijednosti Kopačkog rita, ali i povijesni razvoj kompleksa dvoraca. Nakon obilaska je u restoranu Kormoran pripremljen ručak s tradicionalnim specijalitetima baranjskog kraja (perkelt, čobanac, divljač…). Za kraj događanja na području LAG-a Baranja, uz vožnju brodom po Posebnom zoološkom rezervatu, sudionicima je prezentiran čudesni svijet poplavne doline Dunava.

Arhiva

Kategorije objava