U voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu obilježen Svjetski dan jabuka

Ponedjeljak, 21. listopada 2019. | Novosti iz LAG-a

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri u nedjelju, 20. listopada, zajedno s Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi te Općinom Sveti Martin na Muri, obilježila je Svjetski dan jabuka, u pokaznom voćnjaku starih sorti u Brezovcu.

– Naša udruga već šesnaest godina obilježava Svjetski dan jabuka, a ovo je druga godina da u voćnjaku starih sorti, koji smo zajedno s LAG-om Međimurski doli i bregi uredili u Brezovcu, imamo prigodu na otvorenom predstaviti stare sorte jabuka. U voćnjaku je posađeno 12 starih sorti jabuka, pa posjetitelji na ovoj priredbi imaju priliku kušati mušanjke, kanade, bobovac, london peping, renete, francuske kožarke, lesice i druge stare sorte jabuka, osjetiti njihov intenzivni miris i okus. Svatko tko zagrize jabuku stare sorte osjeti veliku razliku u okusu i mirisu između takve jabuke i one „industrijske“. Uz jabuke posjetitelji ovdje mogu probati i ukusne slastice od jabuka ili svježi jabučni sok – istaknuo je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Stare sorte jabuka te sokove i slastice od jabuka na ovoj su priredbi ponudili obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz ovoga dijela Međimurja te članovi Učeničke zadruge “Tinček” Osnovne škole Sveti Martin na Muri.

– Naš je LAG projekt uređenja i opremanja ovog voćnjaka realizirao kroz prekogranični projekt Interreg Slovenija – Hrvatska, kojeg realiziramo s partnerima – ACT Grupom iz Čakovca te s dva slovenska partnera, kako bismo i na taj način pridonijeli očuvanju starih sorti jabuka, koje su dio identiteta Međimurja, ali i kako bismo potaknuli veću konzumaciju ovoga ukusnog i zdravog voća i naglasili važnost lokalne poljoprivredne proizvodnje. U ovom voćnjaku, u kojem smo uredili pokazno – edukacijski centar, posjetitelji, a prije svih, djeca, mogu ubrati i kušati zdrave, netretirane jabuke, jabučni sok, upoznati taj važan djelić naše tradicijske poljoprivredne proizvodnje – naglasila je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi.

Milorad Šubić, pročelnik podružnice Savjetodavne službe u Međimurju, govorio je o važnosti ovakvog vida promidžbe lokalne poljoprivredne proizvodnje, posebno naglasivši važnost uzgoja starinskih sorti.

Ovogodišnju priredbu uz Svjetski dan jabuka otvorio je Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, koji je tom prigodom posebno istaknuo važnost zdrave hrane i očuvanje bioraznolikosti.

– Kažu da jedna jabuka na dan tjera iz kuće doktora van, stoga Općina Sveti Martin na Muri, zajedno s našom udrugom voćara, vinogradara i povrćara te Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi, obilježava Svjetski dan jabuka, kako bismo naglasili važnost uzgoja jabuka, kao dio međimurske tradicije, ali i njegov gospodarski potencijal, a posebno kako bi istaknuli visoku vrijednost jabuka za ljudsko zdravlje – poručio je načelnik Općine Sveti Matin na Muri.

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

Arhiva

Kategorije objava