U Trakošćanu održana radionica za LAG-ove

Ponedjeljak, 14. studenoga 2022. | Novosti iz LAG-a

Od 09. do 10. studenog 2022. godine održana je dvodnevna radionica za lokalne akcijske grupe čiji su organizatori bili Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna ruralna mreža, u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u hotelu Trakošćan uz domaćinstvo LAG-a Sjeverozapad.
Tema dvodnevne radionice bila je „Stanje provedbe M19, izrada LRS LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027. i provedba SP ZPP 2023. – 2027.“ Tako su sudionici prvog dana radionice vodili rasprave u vezi analize stanja provedbe Mjere 19, izmjena natječaja koji se odnose na neposredno poslovanje LAG-ova, a prezentiran im je i Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027. Na radionici je također održan i rad u grupama u vezi izrade LRS LAG-ova za programsko razdoblje 2023. – 2027. koji se prvenstveno odnosio na način izrade intervencija.
Drugog dana uslijedio je terenski obilazak predstavnika LAG-ova koji su razgledali primjere dobre prakse u ruralnom razvoju na području LAG-a Sjeverozapad, a koji su financirani kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Prvo su sudionici posjetili poljoprivrednu zadrugu „Varaždinsko povrće“ koja je kroz PRR 2014.-2020., mjeru 6, ulagala u izgradnju skladišta krumpira kapaciteta 3 tisuće tona. Kako bi mlade obitelji zadržali na području općine, Općina Sračinec prijavila je kroz mjeru 7 multifunkcionalni park Velika graba, vrijedan 8,4 milijuna kuna. Zadnji primjer dobre prakse uslijedio je u Općini Klenovnik. Sudionici su imali priliku razgledali vinariju Čardak, u sklopu Poljoprivredne zadruge Ivanec. Nakon povratka radionica je nastavljena na temu kriterija za dodjelu sredstava LAG-ovima za novo programsko razdoblje, a predstavljene su i novosti u uspostavi Nacionalne mreže ZPP.

Arhiva

Kategorije objava