U obilasku primjera dobre prakse LAG-a Zagorje-Sutla

Srijeda, 12. listopada 2022. | Novosti iz LAG-a

Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su u ponedjeljak, 10. listopada 2022., na jednodnevnom studijskom putovanju na području LAG-a Zagorje-Sutla u sklopu projekta „Okusi tradicije“. Na studijskom putovanju sudjelovali su i projektni partneri iz LAG-a Posavina i LAG-a Zapadna Slavonija.

Studijsko putovanje započelo je u centru Klanjca uz pozdravni govor domaćina LAG-a Zagorje-Sutla i gradonačelnika grada Klanjca, te uz kratki razgled samog grada i posjet sarkofazima obitelji Erdödy koji se nalaze u sklopu franjevačkog samostana. Skupocjeni sarkofazi iz 17. stoljeća smješteni su u posebno pripremljenoj kripti samostana koja je uređena za turističke obilaske. U Klanječkoj pelnici prezentirano je poslovanje OPG-a Pleško Brankica koja se bavi proizvodnjom ruža i njihovom preradom. Tako su sudionici imali prilike vidjeti i isprobati prehrambene i kozmetičke proizvode kao što su džemovi, likeri, tonici i kreme. Uslijedila je prezentacija Vinarije Sever i njihove dugogodišnje proizvodnje vinove loze i vina uz degustaciju. Naime, Vinarija Sever prepoznatljiva je po proizvodnji vina autohtone sorte sokol. Na putu prema Villi Zelenjak – Ventek koja je smještana u istoimenoj dolini, sudionici su obišli spomenik hrvatske himne te prošetali Stazom kroz krošnje koja je duga 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Nakon autentičnog ručka i zagorske gastronomije te prezentacije pripreme najpoznatijeg zagorskog deserta, štrukli, sudionici su posjetili eko gospodarstvo Jambrešić iz Novih Dvora koji se bave proizvodnjom ljekovitog vina od kupina kao i drugih proizvoda od kupine i maline.

Projekt “Okusi tradicije” međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG Posavina, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Zagorje-Sutla, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Search

Arhiva

Kategorije objava