U Mošćeničkoj Dragi održana radionica za LAG-ove i konferencija INSPIRTA LEADER 2+ – inspiracija za pametne zajednice

Srijeda, 31. svibnja 2023. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi je 24. svibnja 2023. godine sudjelovao na radionici u Mošćeničkoj Dragi u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne ruralne mreže u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uz domaćinstvo LAG-a Terra Liburna. Radionica pod nazivom „Izrada LRS LAG-ova za razdoblje 2023.-2027., Pravilnika za provedbu intervencije 77.06. i Uputa za izradu LRS i LAG intervencija 2023.-2027.“ održana je uz sudjelovanje više od 100 predstavnika LAG-ova iz cijele Republike Hrvatske.

Na radionici se raspravljalo o provedbi LEADER pristupa u razdoblju 2023.-2027. Naglasak je bio na završetku izrade lokalnih razvojnih strategija LAG-ova za razdoblje 2023.-2027., odnosno LAG intervencija unutar provedbe intervencije 77.06. „Potpora LEADER (CLLD) pristupu“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027.

Također, održana je konferencija INSPIRA LEADER 2 – INSPIRACIJA ZA PAMETNE ZAJEDNICE, u organizaciji LEADER mreže Hrvatske, LAG-a Terra Liburna, LAGUR-a Vela Vrata i Riječke razvojne agencije PORIN. Prvog dana, 24. svibnja 2023. godine, u popodnevni satima održala se Ćakula na kafe´(Storytelling Coffee Break). Ovo je bila odlična prilika za predstavnike LAG-ova i LAGUR-ova iz cijele Hrvatske da upoznaju inspirativne priče lokalnih dionika i članova LAG-a “Terra liburna” i/ili LAGUR-a Vela vrata. Za kraj prvog dana, sudionici konferencije zajedno sa domaćinom, obilježili su 10 godina rada LAG-a „Terra Liburna“.

Drugog dana, 25. svibnja 2023. godine, nakon otvaranja konferencije i obilježavanja Europske godine vještina, slijedila su inspirativna i poučna predavanja iz raznih područja te panel rasprave.

Predavanja su se odnosila na:

  • Mobilnost u ruralnim područjima: izazovi i prilike u procesu dekarbonizacije prometa
  • Plava ekonomija na lokalnoj razini, Projekt SunSharing: Podrška osnivanju energetskih zajednica u jugoistočnoj Europi
  • Studija o mogućnosti energetske neovisnosti na području LAG-a Južna Istra,
  • Bioekonomija i OIE u poljoprivredi
  • Živjeti u Hrvatskoj, a raditi svjetske stvari – primjer DIH Agrifood Croatia

U panel raspravi pričalo o Zelenoj energetskoj tranziciji na lokalnom nivou: od ideje do realizacije. Predavači i panelisti bili su predstavnici fakulteta, LAG-ova i LAGUR-a, privatnih tvrtki, instituta, itd.

Nove objave

Arhiva

Kategorije objava